София хартиен арт фест - Сподели иновация 2015 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
07
София хартиен арт фест - Сподели иновация
ДАТА: Oт 07 Май 2015 до 06 Юни 2015 МЯСТО:
Добави в календара
София хартиен арт фест - Сподели иновация

Фондация Аматерас представя за пети пореден път София Хартиен Арт фест в периода 7 май-6 юни 2015. Аматерас е името на японска богиня на Слънцето и в тази връзка фондацията символично свързва откриването на ежегодните издания на фестивала с изгряването на светлината и надеждата, както и с вярата, че точно те ще успеят да ни спасят от машината на сивото ежедневие.


Първият панел на Фестивала беше през месец март в Япония - град Фукуока, в сърцето на Япония. Фестивалът беше поканен да се представи в рамките на проекта Nexus, организиран от група артисти от Япония и Корея, с цел междукултурен диалог – Европа-Азия. Фестивалът представи произведения, участвали в предишните му издания, в Градския музей на Фукуока от различните раздели. Двете презентации, направени от Директора Тодор Тодоров и куратора Даниела Тодорова на София Хартиен Aрт Фест, представиха цялостната тенденция за иновации от предишните години, както и международната политика и цели на Фондацията. Планувани са обменни експозиции за периода 2016 – 2018 в двете страни.


Изборът тази година фестивалът да стартира с дебют в Япония не е случаен и в програмата на фестивала традиционно ще има експозиция на Японско хартиено изкуство в Галерия Мазда. В рамките на програмата в Галерията ще можем да видим събития, свързани с японски хартиени древни изкуства като кири-е, оригами, калиграфия, съвременна икебана, а на 27 май ще има презентация за различните хартиени техники на Далечния изток.


Тазгодишното издание ще представи 152 визуални артиста от 32 държави в двата раздела за професионални автори. Най-мащабният от тях - Биеналето за хартиено изкуство, предимно цели да покаже, тази година, произведения с актуална тематика към градската среда, новите технологии, духовните процеси в съвременното общество, липсващата връзка на човек и Вселена, провокирана от цивилизацията и нейните проблеми. Биеналето е за високи достижения на голямоформатни произведения и тази година ще бъде предимно представено в две основни локации – Виваком Арт Хол и Музей за история на София.


Мотото тази година е СПОДЕЛИ ИНОВАЦИЯ, което обръща вниманието на публиката върху най-важния елемент от програмата на Фестивала – Дискусията Иновация.Пространство.Град, която обръща внимание към глобални нови процеси, които да имат свой собствен път. Гост на дискусията ще бъде Генералният Секретар на Еворпейската Фестивална Асоциация Катрин Девендър и Лоренцо Паоли – лектор, специализиран в световните иновации.


Международната Ежегодната изложба конкурс Аматерас за малък формат е предшественикът на СХАФ и традиционно ще бъде представена в Галерия Арт Алея, където на 7 май ще бъдат обявени наградите от международното жури.  Всяка година конкурсът представя млади автори и известни международни артисти в кокетната столична галерия в сърцето на София.


В раздел Хартиена Арт Академия ще се представят студенти от всички специалности на НХА и някои от специалностите на НАТФИЗ. Двете основни локации са Галерия СЕРДИКА и Галерията на Приложния факултет на НХА. Очакваме в Нощта на музеите и галериите да бъдат представени интересни произведения от специалност Текстил. 


В раздела за театър отново ще видим подбрани представления в контекста на идеята Хартия – от Централен столичен куклен театър, НАТФИЗ и театър 199. В съпътстващите събития централно място ще заемат Дискусията ИНОВАЦИЯ. ПРОСТРАНСТВО. ГРАД  и Хартиената улица в НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ.


Официално Откриване

Биенале - експозиция „Световно хартиено изкуство”- Виваком арт Хол  - 7 май - 23 май  - 18.00 часа
„Световно хартиено изкуство I” е първата експозиция от най-големия и елитарен раздел на София Хартиен Арт Фест – Биенале за хартиено изкуство.
В програмата е включена прожекция на филми и театрални трейлъри, документални кадри от предишни издания и селектирани филмчета в разделите кино и театър, които ще бъдат показани в прожекция на 9 май, събота от 20.00 часа.


Арт Алея 
7 май – 6 юни  - 20.00 часа - Аматерас - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат
Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат е първопричината за появата на София Хартиен Арт фест през 2011 година. Тя е най-мащабният проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това я прави важна част от културната стратегия на София  2013 - 2023 година. Много от авторите, които ще бъдат представени и са фаворити на Арт Алея, ще участват във  Биеналето за Хартиено изкуство.


Изкуството на книгата
Art Book - Музей за история на София/Банята/ - 8 май – 22 май – 19.00 часа
Една изложба, която е със специално място в Биеналето за Хартиено изкуство. ART BOOK или ИЗКУСТВОТО НА КНИГАТА е колекционерски раздел инспириращ редица автори към специални проекти. Тази изложба показва селекция от уникални редки произведения, които често са създадени по световни произведения или поеми, но има и такива, които са без думи - те са образи, нежно трептящи страници, носещи писмена или паметта на растенията, от които е създадена хартията, или свитъци с тайни послания, създадени от своите автори, споделили най-съкровените си мисли. 


Световно хартиено изкуство II”
Музей за историята на София - 8май - 24май–откриване 19.00 часа
През 2015 г. София Хартиен Арт Фест представя най-големия раздел Биенале за голямоформатни произведения в две основни локации. Особено интересно е пространството на Музей за Историята на София, което е историческа ценност в сърцето на София и прекрасно пространство, обединяващо паметта на столицата и нейните културни пластове с новото лице на града.


Японски Иновации
Галерия Мазда – 11 май – 6юни – 19.30 ч. - Демонстрация Кихачиро Нишиура
Съвсем естествено галерия МАЗДА ще представи експозицията ЯПОНСКИ ИНОВАЦИИ по време на София Хартиен Арт Фест 2015 г. Това се случва за пети пореден път съвместно с Аматерас Фондация и можем спокойно да кажем, че вече е традиция. Тази година почитателите на японското изкуство и култура ще имат възможността да се насладят на произведения от характерната бяло-черна естетика на японската калиграфска традиция, подкрепена с интересни и непознати похвати, инспирирани от други източни техники върху хартия, но поднесени по иновативен начин. Минимализмът, ясната визия и знаковост, толкова характерни за Япония и този път ще изпълнят пространството на галерия Мазда, която кокетно е ситуирана в подножието на кв. Лозенец и заобиколена от парковото пространство до Сити Център.  Партньорството на Галерия Мазда и София Хартиен Арт Фест отново ще покаже една нова тенденция в развитието на бизнеса като партньор на културата.


„Другите  Лица на  Хартията I “
Галерията във Филиала на  Приложния Факултет на НХА; бул. Г.М. Димитров 100 /откриване - 12 май  - 6 юни – 16.00 часа
ЛЮБОВ, СЪЗИДАНИЕ, ВДЪХНОВЕНИЕ, КРАСОТА...
Това е мотото, под което Национална Художедствена Академия ще се представи с две експозиции в раздела Хартиена Арт Академия на София Хартиен Арт Фест. Това вече е традиция в програмата на феста, която има специалната амбиция да представя млади автори наред с изявени творци в своите издания и да подкрепя дебютиращите таланти в междукултурния диалог.


Другите  Лица на  Хартията II“
Галерия Сердика - 12 май  - 30 май – 19.00часа
Многообразните форми на живот, които хартията има в ежедневието са известни на всеки, но можем да се изненадаме истински когато видим произведения на изкуството, осъществени чрез нея.


Хартията е материал, обединяващ в себе си неизброими функции на приложение, но същевременно е и материал, зареден с дълбока символика. Това дава възможност той да бъде третиран поливалентно – и като материал, и като духовно послание. Голямо е предизвикателството в различните формати, техники и широк спектър на реалицзации показани от НХА в рамките на СОФИЯ ХAРТИЕН АРТ ФЕСТ. За втори път ще участват студенти от всички специалности на Националната художествена академия (НХА), а също и преподаватели съвместно със свои студенти в рамките на цялостната експозиция.


“Природни Дарове”
Галерия АРТАМОНЦЕВ - 14 май до 30 май – 19.00 ч. - Самостоятелна изложба на Десислава Денева
За онези, които познават добре историята на София Хартиен Арт Фест името на Десислава Денева е свързано с наградата за български автор през 2014 в ежегодната изложбата-конкурс за хартиено изкуство малък формат. Галерия Артамонцев през 2013 представи Данаил Кондиков в рамките на Феста и сега отново в нейното пространство ще бъде показано творчеството на още един признат български талант - Десислава Денева


Европейска нощ на музеите
16 май – събота, 18.00 часа - Посещение на отворените  места от феста
София Хартиен Арт Фест отново е едно от важните събития в „ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ” представено в различни галерии и външни  пространства. Програмата на фестивала ще предостави на столичани възможността да се насладят на част от изложбите в  следните музеи, галерии и театри. Сърцето на София Хартиен Арт Фест 2015, организиран от АМАТЕРАС Фондация с арт директор скулпторът Тодор Тодоров и куратор Даниела Тодорова, тази година е във VIVACOM ART HALL и пространствата около телефонната палата и МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ. Фестивалът се стреми да покаже разнообразна част от своята програма и да предостави възможността да бъдат видени по-голямата част от важните събития, включени в месечната програма.


Изложби и събития


•    Vivacom Art Hall - биенале  - експозиция „Световно хартиено изкуство”-  централна локация най-големият раздел  с изложби на София Хартиен Арт Фест.

Изложбата ще бъде отворена от 18.00 – 02.00 часа

Външното пространство пред Vivacom Art Hall 

Хартиената улица – Външното пространство пред Vivacom Art Hall  - хартиени уъркшопи, демонстрации, малки представления, експозиции, карнавал и различни представяния.  Ще участват и чуждестранни гости дошли за Феста. В близост ще има представяния от древни японски хартиени техники, съпътствани с демонстрации на японско бойно изкуство.  Ще могат да се видят интересни хартиени бижута, аксесоари и различни произведения, създадени от професионалисти и любители на хартиеното изкуство.

- Оригамите – произход и значение – на открито градината на Народен театър „ИВАН ВАЗОВ”
- Кири – Е – национален клуб „НАКАМА” на открито градината на Народния театър
-  „Soga” – школа по икебана и ролята на хартиените цветя - на открито  градината на Народния театър
- Клуб „Урасенке” – чаена церемония и калиграфия – музиката на душата - на открито градината на Народния театър
 -  Артисти от IAPMA – щандове с произведения и хартии от цял свят
-  Уъркшопи за деца и възрастни  -  български автори 


ПРОГРАМА НА ОТКРИТА СЦЕНА ЗА ТАНЦИ С МУЗИКА ОТ ЦЯЛ СВЯТ С ПРОГРАМА – СТЕЙДЖМАСТЕР


-    ИВ ДЕНС – балет
-    ИНОВАЦИЯ В МОДАТА И СЦЕНИЧНИЯ КОСТЮМ - Презентация и ревю от НХА - костюми и дрехи от хартия
-    МУЗИКА ОТ ЦЯЛ СВЯТ – СТЕЙДЖМАСТЕР открита сцена за купон, джаз, рок, поп и етно музика    


Хартиената улица ще бъде отворена от  18.00 часа до 12.00 часа


•    Галерия АРТ АЛЕЯ  - 7-то издание АМАТЕРАС ГОДИШНА ИЗЛОЖБА ЗА ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО МАЛЪК ФОРМАТ – изложба конкурс – обявяване на наградите от конкурса  11.00 - 24.00часа
•    МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ /Банята - БИЕНАЛЕ за Хартиено изкуство - СВЕТОВНО ХАРТИЕНО ИЗКУСТВО 2 и АРТ БУК –– 18.00 часа
•    Галерия МАЗДА - БИЕНАЛЕ за хартиено изкуство - ЯПОНСКИ ИНОВАЦИИ –12.00 - 20.00 часа
•    Галерия СЕРДИКА - „ДРУГИТЕ ЛИЦА НА ХАРТИЯТА“ 2 – НХА– уъркшоп в Нощта на музеите и галериите – 18.00 часа
•    Галерия АРТАМОНЦЕВ - Природни дарове - Самостоятелна изложба ДЕСИСЛАВА ДЕНЕВА /награда за Български автор 2014/ –– уъркшоп в Нощта на музеите и галериите  - 18.00 часа


Виж повече тук.


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин