Среща с американски и български творци в галерия Серякова къща - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
05
Среща с американски и български творци в галерия Серякова къща
ДАТА: 05 Септември 2016 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Среща с американски и български творци в галерия Серякова къща

Петима американски творци тръгват на културно-историческа обиколка из България и третата им спирка е живописният и гостоприемен Троян (другите два града са София и Бургас). Кърт, Кремена, Дайан, Джанет и Алис с радост и нетърпение очакват да разгледат музея, галерията, манастира и прекрасната природа, и най-вече да се запознаят с хората на Троян.


На 5-ти септември в 18:00 ч. в галерия „Серякова къща” ще се състои среща с тях, като едновременно  троянци  ще могат да присъстват на откриването на изложба от 40 фотографии на двама от гостите – Кърт и Кремена. Изложбата е част от световен проект, наречен „Любовно писмо към света”.


Американските гости са придружени от две български поетеси – Катерина Стойкова-Клемър и Златна Костова, които са и техни гидове през това пътуване.  Участниците в срещата се надяват на разговор с публиката и споделяне на впечатления от Троян и България. 


Гостите избират Троян по инициатива на поетесата и вече позната на троянската публика


Катерина Стойкова-Клемър. Освен на Как наказва Бог (ICU, 2014, на български), тя е автор на още четири стихосбирки: The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата (Факел Експрес, 2009, двуезична), The Most (Finishing Line Press, 2010, на английски), Неделимо число (Факел Експрес, 2011, на български) и The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски). Родена в Бургас, от 1995 живее в САЩ.


Ето още информация за всеки от участниците.


Кърт Гьоди и Кремена Тодорова запечатват образи от периферията на американската култура, там където е царството на травестити, бракувани автобуси и табели на изоставени мотели. Те пътуват до Лос Анжелис, Индианополис, Ню Орлийнс, Сан Антонио и Портланд да фотографират хората, които живеят близо до автобусите и фотьойлите, захвърлени в покрайнините на тези градове. Колекцията от образи, която е резултат от тези пътувания, представлява едно несвършващо произведение на изкуството – Захвърлен: САЩ. С „Проекта за татуировки Лексингтън“ – публична арт изява, в която думите на стихотворения се слагат като постоянни татуировки  върху телата на 253 жители на Лексингтън – Кърт и Кремена основават глобално движение, обединяващо хората с еднакви татуировки, направени по едно и също време. „Любовни писма до света“ е тяхната последна серия от проекти с татуировки. А най-последната им творба е „Отучи се от страха и омразата“. Тя приканва всеки да се отучи да се страхува и да вярва на предразсъдъци, като сътвори временни произведения на изкуството, които да включват съучастие. Кърт и Кремена са излагали свои общи творби в Воулдър, Индианополис, Лексингтън, Луивил, Онеонта, Сан Антонио и Венис Бийч.

Дайан Тимъринг, съосновател на  американската програма Здравеопазване и вицепрезидент по църковна юрисдикция и политиката на здравеопазването, е и новатор импресарио, автор и уважаван лидер в здравеопазването. Родена в Луивил, Дайан притежава бакалавърска степен по комуникации и маркетинг от университета Вандербилт/завършена с отличие, Нешвил, Тенеси/ и магистърска степен по изящни изкуства и литература от университета Сполдинг в Луивил, Кентъки. Тя получава своята диплома за управление и политика на здравния сектор в университета Маями в Коръл Гейбълс, Флорида. Също така, тя е сертифицирана помощник медицинска сестра. Дайан е наречена от Медикъл Нюз както лидер в здравеопазването, така и един от „20 най-важни хора в здравеопазването за 2015“; избрана е във Финансовия комитет на Американската здравна организация. През 2009 тя издаде в съавторство с Е. Джозеф Стейър /президент и СЕО в Здравеопазване/ първата си документална книга, озаглавена „Моят Бог! Нашият Бог!“ и се надява да издаде своята първа художествена книга „Луната  настойник“ през 2016. 


А.Л.А. Ковингтън притежава магистърска степен по литература от университета в Сполдинг. Нейни разкази са публикувани в Флеър, Флаглър Ривю, списанието Туистед Вайн Литерари Артс, Декларейшън, Екуилибристс, в антологията Уумънс Уърк, а в Делмарва Ривю са публикувани нейни документални творби. Родена във Вирджиния, тя учи литература и творческо писане в университета във Вирджиния и право в университета Джорджтаун. Има юридическа практика във Вашингтон, ОК, но живее и пише в Ветесда, Мериленд.


Джанет Шнайдър защитава магистърската си степен по литература в университета в Сполдинг през 2013 и оттогава нейните разкази са спечелили Наградата на името на Джон Гарднър за проза, трета награда в Конкурса за разказ на Стоунслад Къректив, 2015, поощрение в Конкурса за художествена литература и есе на Том Хауърд/Джон Х. Рийд, 2015, изборът на редактора в Пуулд Инк: празникът на писателите победители от северно Колорадо, 2014. Тя има публикации в още няколко печатни и он-лайн литературни списания, координира местни четения и писателски сбирки. От десет години тя обучава ученици от гимназиите в творческо писане.


Златна Костова е журналист, преводач, поет и преподавател. Автор на предавания за Радио „Свободна Европа“ и БНР, и видео-интервюта за БТА. Превела е стотици филми и сериали („Ало! Ало!”, „Фолти Тауърс” „Приятели”, „Женени с деца”). Автор на стихосбирките „Врабче в черупка” ("Дамян Яков", 2012) и "Отмъстителна поезия" ("Блек Фламинго", 2016).

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин