Старопланински събор Балкан фолк 2018 - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
10
Старопланински събор Балкан фолк 2018
ДАТА: Oт 10 Май 2018 до 20 Май 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Старопланински събор Балкан фолк 2018

Велико Търново посреща XXII Старопланински събор „Балкан фолк“ 


Фолклорни изпълнители от всички етнографски области на България и гостуващи певци, танцьори и музиканти от Якутия (Русия), Иран, Индонезия, Канада, Швеция, Литва, Грузия, Словакия и Индия пристигат в старопрестолния Велико Търново за участие в XXII Старопланински събор „Балкан фолк“.


“240 групи и индивидуални изпълнители (над 4500 участници) ще излязат със свои програми на сцена Летен театър в рамките на шест 7-часови концерта. 100 от участниците ще се представят и в IX Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2018“, който има конкурсен характер и се провежда едновременно с „Балкан фолк“. Фолклорно надиграване, надпяване и надсвирване ще има и в Световната купа по фолклор – Велико Търново 2018, чието издание се провежда за трети път. В него участие ще вземат 65 групи., обяви на пресконференция Калоян Николов, президент на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.


Общият награден фонд на трите форума е 10 000 лева. 1000 лв. от тях ще бъдат връчени под формата на чек на победителя в Шампионата; 2000 евро ще бъдат разпределени между участниците, заели първо, второ и трето място в крайното класиране от Световната купа по фолклор, под формата на ваучери за Световния шампионат по фолклор “World folk”.


Фестивал №1 в Европа се провежда с логистичната и финансова подкрепа на Община Велико Търново.


56124


„Балкан фолк“ е емблематично събитие за страната и Европа, с много широко международно участие. Велико Търново може да се гордее с все по-интересни и по-качествени събития. Тук се представя най-доброто от фолклоора в световен мащаб“. Това каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.


Старопланински събор „Балкан фолк”, Българският шампионат по фолклор „Евро фолк” и Световната купа по фолклор „Велико Търново 2018“ стават част от международната инициатива „Розите на България“. Тя е посветена на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий. Целта е да се обединят хиляди българи, живеещи в България и зад граница.


На този ден (11 май) българи от 25 държави на 6 континента танцуват българско хоро под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра за българска народна музика на Българското национално радио, Хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор „Космически гласове“. В края на първата концертна програма тази музика ще звучи и на фестивала в Търново. На финала всички ще се заловят на едно голямо българско хоро. Организатор на инициативата „Розите на България“ е Министерство на образованието и науката в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните представителства, Министерството на културата, Асоциацията на българските училища в чужбина и Държавната агенция за българите в чужбина.


„Приемете поздравите и подкрепата на г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ - за предложението Ви да се присъедините към инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“. Ще се радваме да се включите и да популяризирате събитието. Поздрави и пожелания за успешно провеждане на фестивалите!“, се казва в поздравлението от МОН към ЕАФФ за подкрепа на инициативата.


Съпътстващата програма на фолклорния форум включва:

- две дефилета – на 12 и 19 май от 18:00 до 19:00 ч. по централната улица на града до паметник Майка България, където участниците ще се представят с по 2-минутна програма, след което продължават към Летен театър за участие;


- две срещи на нациите под мотото „Приятели в многообразието“ – на 13 и 19 май от 10:00 до 12:00 ч. на сцена Летен театър. Входът е свободен за всички, които желаят да научат повече за фолклора на България и света;


- две срещи на Кмета на Община Велико Търново с делегати на участващите групи на 12 и 18 май.


Програмата на фестивала по дни и часове:


Проявите на открито ще се проведат при подходящо време. При лошо време сцените на закрито ще са в обявените в скоби места.


11 май 2018 г.


14:50 - 21:40 - Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
19:00 - Официално откриване на Старопланински събор „Балкан фолк”
(Голяма зала на Община Велико Търново)


12 май 2018 г.


12:00 - 21:20 Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
(МДТ „Константин Кисимов“)


13 май 2018 г.


14:15 - 21:00 Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
(МДТ „Константин Кисимов“)


17 май 2018 г.


16:25 - 21:45 Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
(ДКС „Васил Левски“)


18 май 2018 г.


15:15 - 21:00 Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
(ДКС „Васил Левски“)


19 май 2018 г.


13:30 - 21:20 Съборна програма на Сцена “Летен театър” в Парк „Марно поле”
21:00 Гала концерт Официално Закриване на Сцена “Летен театър” в парк „Марно поле”
(МДТ „Константин Кисимов“)


*** 


Изпълнители от България, Иран, Индия, Индонезия, Грузия, Словакия се готвят за участие в "Балкан фолк 2018"


IX Български национален шампионат по фолклор “Euro folk“ и Световна купа по фолклорВелико Търново 2018 се провеждат едновременно със Старопланинския събор.


Музиката, танците и песните са естественият език, на който всички народи от хилядолетия общуват, споделят и преплитат културните пластове на традициите си. И този език не просто не остарява, а става все по-популярен!


За поредна година доказателство е фактът, че все повече участници от България и чужбина подават заявки за участие във Фестивал №1 в Европа – Старопланински събор „Балкан фолк“.


22-то му издание ще се проведе от 10 до 20 май в старопрестолния български град Велико Търново. А желание да участват в него вече са изявили стотици певци, музиканти и танцьори - дългогодишни участници и нови такива. Сред тях са: Женска певческа група „Загорски здравец“, Танцов клуб „Хоп-троп“, Трио „Берег“, Фолклорна група „Ганчовски снахи“, Клуб за народни танци „Ороигралец“, Битов състав „Авлига пее“, Детска вокална група за народно пеене "Сорина" , Вокална група „Перистица“, индивидуалните изпълнители Валентин Димитров, Валентин Гаврилов, Квартет „Габрово“ и още много, много таланти от България.


А гостуващите участници от Индия, Индонезия, Грузия, Канада, Словакия и др. са заявили атрактивни изпълнения, които впечатляват с костюми, движения, динамика и отдаденост всяка една публика. Те ще се състезават за Голямата награда в  Световна купа по фолклор – Велико Търново 2018, която се провежда едновременно с „Балкан фолк“ и  IX Български национален шампионат по фолклор "Euro Folk 2018".


Фолклорните образци от съкровищницата на българския, европейския и световния фолклор ще бъдат представени в Летния театър на Велико Търново. Заявки за участие в изданията се приемат до 30 март 2018 г. на страницата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.



Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин