Световен театър в София 2017 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
01
Световен театър в София 2017
ДАТА: Oт 01 Юни 2017 до 10 Юни 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Световен театър в София 2017

Световен театър в София 2017 ще представи шест театрални събития от целия свят


Програмата на единадесетото издание залага на жанровото разнообразие в съвременния театър от различни краища на света като Сингапур, Китай, Унгария, Франция, Испания и САЩ. Платформата е част от Календара на културните събития на Столична общиназа 2017.


 


Кървавата трагедия на Шекспир „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, наричан „пекинска опера“; „Дневникът на един луд“ от Гогол във виртуозен моноспектакъл на актьор, който е едновременно художник и музикант; съвременен танц от Азия и Франция; наситено с драматизъм фламенко; кино на живо – всичко това е само част от жанровото многообразие на Световен театър в София тази година.


11-тото издание на платформата Световен театър в София ще се проведе в първите десет дни на месец юни на няколко столични сцени.


Началото е на 1 юни, четвъртък, в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс на Националния дворец на културата със „Софтмашина: Рианто & Сурджит” – един спектакъл с майсторски танцови изпълнения на харизматичните Рианто (Индонезия) и Сурджит (Индия). Те представят свои лични истории през азиатски традиционни и съвременни танцови техники. Сингапурският режисьор и визуален артист Чой Ка Фаи, който от години е установен в Берлин, замисля проекта „Софтмашина” като своеобразна експедиция из историята и настоящето на танца в Азия. След успешното му представяне на престижни световни сцени и фестивали като Садлърс Уелс (Лондон), БИТЕФ (Белград), „Танц през август“ (Берлин) и др., спектакълът гостува за първи път в България.


На 2 юни, петък, в Сатиричния театър в София зрителите ще могат да се насладят на виртуозния унгарски актьор Тамаш Керестеш и неговата интерпретация на класическата повест на Гогол „Дневникът на един луд“ . Любопитното в случая е, че актьорът е и автор на експресивната сценография, и изпълнител на живо на звуковата картина. Оригиналната постановка е дело на Виктор Бодо – един от най-нашумелите театрални режисьори на съвременната европейска сцена. През 2016 той прибавя към колекцията си от отличия и престижната Европейска театрална награда „Нови театрални реалности“.


На 3 юни, събота, в Народен театър „Иван Вазов” идва ред на най-мащабния спектакъл в програмата, който пристига от далечен Китай. „Ужасената душа: Макбет” е зрелищна версия на мрачната шекспирова трагедия „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, известен като „пекинска опера“. „Пекинската опера“ е уникален източен сценичен жанр с многовековна история. Той съчетава драматична актьорска игра със зрелищността на виртуозни акробатични и музикални изпълнения, ярки и пищни маски и костюми, стилизирана хореография на жестовете и движенията. Изкуството на „пекинската опера“ е обявено от ЮНЕСКО през 2010 за световно нематериално културно наследство.


Двама американски кинематографи – самоукият аниматор Брент Грийн и номинираният за „Оскар“ документалист Сам Грийн са създателите на „Кино на живо”, гостуващо в Столичен куклен театър на 7 юни, сряда. Един необичаен спектакъл, в който двамата режисьори представят на сцената оригинални истории и кадри от свои филми заедно с малък камерен оркестър. Така те се опитват да уловят и да пресъздадат онази позагубена в днешно време магия на киното като колективно преживяване. Чие име стои на последната страница на телефонния указател; как живеят най-старите хора в Америка; какво е записвал тайно великият джазмен Луис Армстронг – това са само част от въпросите, с които екипът на спектакъла навлиза в странностите на човешката природа.


 


На 8 юни, четвъртък, в Театър „Азарян” в НДК ще бъде представена продукцията от Франция – „Автаркия (….) В търсене на самодостатъчност” на хореографката Ан Нгуен, известна и като един от големите реформатори на хип-хопа. Автаркия (….) интерпретира на сцената популярни за съвременната градска култура танци като брейкданс, попинг и хип-хоп в съчетание с динамичния ритъм на перкусии. Спектакълът се представя с подкрепата на „Театроскоп“ в рамките на проекта за разпространение на френския съвременен танц в балканския регион „FranceDanse Orient-Express“.


На 10 юни в Сатиричния театър фестивалът ще закрие със съвременен фламенко спектакъл на новата звезда на испанския танц Едуардо Гереро, носител на наградата на публиката от фестивала за фламенко в Херес, Испания. Неговият виртуозен соло-спектакъл под акомпанимента на китарата на Хавиер Ибанес и гласа на Емилио Флоридо носи специфичното испанско име “Desplante“ – т.е. знак, който танцьорът на фламенко дава на музикантите за смяна на ритъма. Едуардо Гереро демонстрира същността на фламенкото с нова сила и усъвършенстван стил, с което спомага за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.


Всички спектакли са със субтитри на български и английски език.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин