Тържества за 24 май във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
24
Тържества за 24 май във Велико Търново
ДАТА: 24 Май 2017 ЧАС: 10:30 МЯСТО:
Добави в календара
Тържества за 24 май във Велико Търново

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура


Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” над 700 ученици и възпитаници на детските градини ще се включат в празнично шествие, което ще продължи до сградата на Общината. Младите великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България. Участие ще вземат също студенти и преподаватели от Великотърновския университет.


По същото време в ритуалната зала на Общината кметът Даниел Панов ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. В 11, 15 ч. Даниел Панов ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение „24 май“. Отличието ще бъде връчено на Васил Иванов - изявен зрелостник и отличник от Природоматематическа гимназия „Васил Друмев”. Кандидатурата му бе гласувана от специално назначена комисия, председателствана от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков.


Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново. На същото място ще бъдат представени тазгодишните носители на общинската награда „Култура”. В категорията за ярки постижения приза ще получи проф. Сава Василев, а в раздела за творчески изяви – актьорът Иван Митев. Програмата ще продължи с празничен благослов  и концерт. В 21,00 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.


Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. Забраната за движение по улица „Васил Левски” ще важи от 9,30 ч. до 14,00 ч. Затворен ще бъде и площад „Цар Асен I” – за времето от 20,45 до 21,30 ч.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин