Театър в аванс - национален младежки фестивал - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
19
Театър в аванс - национален младежки фестивал
ДАТА: Oт 19 Ноември 2016 до 20 Ноември 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Театър в аванс - национален младежки фестивал

Конкурсна програма на младежкия национален фестивал „Театър в аванс“ V


Кога?
20.11.2016 г.


Къде?
камерна сцена “Славянска беседа 1880″, ул. „Г. С. Раковски“ №127 и Сцена „I am studio“, ул. „Г. С. Раковски“ №149


Какво?
12:00 ч. – „Дон Кихот“ по текстове на Сервантес и Добри Жотев
Театрално студио „Смехурко“ към Столичен център за работа с деца – филиал Банкя
Ръководител: Цвете Лазарова
„… И написа Мигел голяма книга за двамата в единия – Дон Кихот и Санчо Панса. И много разказа в тая книга Мигел и още по-много подсказа, защото двамата в единия се оказаха не само двама. Не бяха и трима, както у Господа – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух. У Божието творение човека, човеците бяха повече: човек – Дон Кихот, човек – Санчо Панса, човек – Богохулник, човек – Народ, човек…. О, кой ще избистри очите ни, да разпознаем човеците в човека, да открием пътищата им, да проумеем сънищата им? Защото човеците в човека са много, а човешкото в човека не е толкова много…“
Продължителност: 100 минути - Камерна сцена „Славянска беседа“


14:40 ч. – „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Еманюел Шмит
„Театър 220“ – Горна Оряховица
Ръководител: Рена Дранкюлева
Петима герои се озовават на едно нереално място – между земята и небето, между живота и смъртта. Очаквайки съдбата си – дали асансьорът ще ги отведе обратно долу на земята, или нагоре – към небитието, те разкриват историите на своя живот. Заражда се и една прекрасна любов. Какво ще се случи с героите? За кого е отреден живот, за кого – смърт? Има ли шанс тази новозародила се любов? Заповядайте на постановката и ще получите отговора на тези въпроси.
Продължителност: 75 минути - Камерна сцена „Славянска беседа“
 
16:00 ч. – „Вишнева градина“ от А. П. Чехов
Театрална школа „Калибан“
Ръководител на формацията: Юлиян Петров
Съвременен поглед над пиесата „Вишнева градина“, експериментиращ с пространството с цел скъсяване на дистанцията между публиката и участниците.
Продължителност: 50 минути - Сцена „I am studio“
 
17:00 – „BG –Кръпки“
Детска театрална школа „Водолей“ при НЧ „Витоша“ – гр. София (Арт Асоциация „Водолей“)
Автор на постановката: Симона Попова
Театрален спектакъл по текстове на Йордан Радичков, Йордан Йовков, Елин Пелин и Чудомир. Сценична адаптация по текстове на български автори с техните вечни герои, интерпретирани със съвременно звучене и погледнати през очите на нашите деца.
Продължителност: 70 минути - Камерна сцена „Славянска беседа“
 
18:50 – „Звездите на Венеция в полите на Витоша“ – музикален-театрален спектакъл по сонети на Шекспир
Младежка вокално-театрална формация „Таласъмче“
Ръководител на формацията и вокален педагог: Димитър Костанцалиев
Текст и режисура: Тодор Янкулов
Хореография: Юлиана Томова
Новаторска творческа идея на Тодор Янкулов и Димитър Костанцалиев, съчетаваща класически монолози от Уилям Шекспир със съвременни монолози и ситуационни диалози, заложени в трагикомедията, разкриващи ценностите и идеалите, споделяни в миналото и днес от младите хора. Спектакълът включва музика от предкласиката и съвремието (Pentatonix, Beatles и др.), както и популярна поп-рок музика, подплатена с атрактивни хореографски решения (танци в стила на епохите). Два свята, две реалности се преплитат в сюжетни линии, образувайки сложни връзки във взаимоотношенията на героите.
Продължителност: 60 минути - Камерна сцена „Славянска беседа“
 
20:00 Награждаване на победителите

Вход свободен!


 


Работни ателиета с актьорите Валентин Ганев и Христо Петков в рамките на младежкия национален фестивал „Театър в аванс“ V


През 2016 г. Младежкият национален фестивал „Театър в аванс“ ще се проведе на 19 и 20 ноември в София. Петото издание на форума се посвещава на генезиса на понятията „съвременен човек“ и „съвременно общество“.


На 19.11.2016 г. (събота) в залата на кино „Влайкова“ (София, ул. „Цар Иван Асен II“ №11) ще се проведат две работни ателиета.


Срещата с Валентин Ганев ще се състои от 15 ч. Работното ателие е със заглавие „Ред в хаоса“ и ето как го представи самият актьор:
„Героите в едно представление се движат по свои вътрешни и външни траектории. Привличат се и се отблъскват. Те преследват и обслужват свои цел, желание, мечта, интерес, инстинкт, нагон, любов. Това движение е израз на тяхната воля и страст. Неминуемо, тази воля и страст се пресичат с нечии други подобни воля и страст. Пресечната точка обикновено произвежда конфликт, сблъсък и движението продължава с не по-малка воля и страст, но с променена траектория. И всичко това се случва пред публика. Не ви ли прилича театралният зрител на затаил дъх атомен физик, втренчил своя микроскоп в ядрото на атома? Каква енергия се освобождава пред очите му, какъв взрив от емоции, какъв жизнен колайдер!“
Уоркшопът с водещ Христо Петков ще се състои от 16.30 ч. Ето как актьорът представи работното ателие:
„За да има театър е нужен конфликт. Конфликтът е в основата на всяка драматична, комична или трагична ситуация. Какво се случва, когато този конфликт или причината за него са изместени, увеличени или подменени и до каква степен това би повлияло на жанра, персонажите и публиката…“


„Театър в аванс“ V се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ за 2016 г.

Повече информация за фестивала можете да откриете тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин