Теодосий Балабанов кани габровци на среща „Очи в очи“ - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
08
Теодосий Балабанов кани габровци на среща „Очи в очи“
ДАТА: 08 Октомври 2015 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
Теодосий Балабанов кани габровци на среща „Очи в очи“

В рамките на поредния Весел четвъртък на 8 октомври т.г. в Дома на хумора и сатирата ще гостува със своя самостоятелна изложба габровският художник Теодосий Балабанов.


Жителите на столицата на хумора го познават като автор на рекламните материали за габровския карнавал, които красят Габрово по време на фестивалните дни. Но творчеството му далеч надхвърля тази тематика и не се изчерпва само с веселите и закачливи плакати и брошури. Глобалните въпроси на XXI век и ежедневните проблеми на  съвременния човек са темите, които разкриват силната му социална му ангажираност и нетърпимост към потъпкването на общочовешките ценности.

Поканата, отправена от Дома на хумора още през миналата година, провокира художника да събере и покаже скорошните си творби в самостоятелна изложба.


„Очи в очи“ представя 30 плаката, рисувани през последните години по различни поводи или подготвяни за участия в графични конкурси. Габровската тематика е широко застъпена и залага на безспорния символ на столицата на хумора – котката с отрязана опашка. Интерес предизвикват оригиналните афиши за театрални и оперни спектакли, както и плакатите, свързани с традционни кампании на Червения кръст. Особено въздействащи са плакатите на социални теми, които разкриват гледната точка на автора към най-важните проблеми на човечеството. Войната и мирът, тероризмът, расовата дескриминация, корупцията, икономическата зависимост, парламентаризмът, имиграцията – всички те са отразени с пестеливи и изчистени образи, но жилещата сатира прозира навсякъде и предизвиква размисъл. 


Откриването на изложбата е на 8 октомври т.г., от 17.30 ч. в зала 7 на Дома на хумора и сатирата.   

Теодосий Балабанов е роден в Габрово през 1965 г. Средното си образование получава в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък, а през 1990 г. завършва специалност „Графика и графичен дизайн“ в университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие, Македония. Работи в областта на графичния дизайн, плаката, графиката и живописта. Автор е на запазени знаци и лога на известни фирми, културни и обществени събития. Има многобройни участия в национални и международни форуми на плаката и графичния дизайн. Участник е в последните четири издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Представял е самостоятелни изложби в Сърбия и Хърватия и е лауреат на първа награда от Биеналето на графиката в Белград. От 1993 г. е член на СБХ, секция „Графика“.


Повече информация тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин