Концерт на Джошуа Бел в НДК - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
13
Концерт на Джошуа Бел в НДК
ДАТА: 13 Май 2016 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Концерт на Джошуа Бел в НДК

Цигуларят Джошуа Бел е звездата на Европейски музикален фестивал 2016


Прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел е голямата звезда в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Той ще пристигне в България през май за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Събитието е на 13 май в зала 1 на НДК от 20:00 ч.


Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК, както и тук.


„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Предстоящият концерт ще предложи ново неповторимо преживяване за публиката, която вече познава яркото артистично присъствие и интензивна емоционалност на Джошуа Бел. Прочутият изпълнител е избрал да представи този път един от най-ценните шедьоври в цигулковата музика – Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух, който съчетава вълнуващ романтичен дух и бравурна виртуозност. Творбата се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка, заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон. Джошуа Бел ще изпълни също и популярната пиеса Meditation (Размишление) из операта „Таис“ от Жул Масне. В програмата са още 40-та симфония от Моцарт и увертюрата „Сън в лятна нощ“ от Менделсон, които ще представи Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази.


Джошуа Бел пристига за втори път в България, след като първото му гостуване  у нас през 2013 г. в цикъла „Музиката на Америка“ предизвика истински фурор сред ценителите на класическата музика. Тогава билетите за концерта бяха разпродадени цял месец преди събитието и поради огромния интерес, генералната репетиция също бе проведена в присъствие на публика. Веднага след този паметен концерт, започнаха и преговорите за ново гостуване на Бел, но то стана реалност едва сега, заради  интензивния концертен график на артиста. През 2013 г. Джошуа Бел остана очарован от България и българските музиканти. Той успя да създаде прекрасен контакт с Оркестъра на Класик ФМ радио, а след сценичната изява цигуларят се развихри в истински щур купон заедно с българските си колеги. Бел харесал много българската храна и хората тук, като по своя инициатива той е идвал у нас инкогнито, просто за да се наслади на атмосферата на страната, без да бърза за репетиции и концерти. „Един ден Джошуа ми се обади по телефона и ме попита къде се намирам в момента“, разказва Максим Ешкенази. „Казах му, че съм в Лос Анджелис, а той отговори: „А аз съм в България!“. Двамата не са успели да се видят по време на това инцидентно пътуване, но вече се подготвят за концерта в София през май. Приятелите на Джошуа Бел от Оркестъра на Класик ФМ радио също очакват с вълнение новия му гастрол и заедно с организаторите от „Кантус Фирмус“ подготвят специално тържество след концерта.


Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Роден в Блумингтън (Индиана), той започва да се занимава с музика едва на 4 години, след като майка му открива случайно неговия талант: тя забелязала, че детето се опитва да повтори мелодия, изсвирена от нея на пиано, като опъва ластици на дръжките на гардероба. На 14-годишна възраст Джошуа Бел дебютира като солист с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Той учи музика в Jacobs School of Music на Университета на Индиана и през 1989 г. се дипломира там като артист-изпълнител. Джошуа Бел прави своя дебют в престижната зала „Карнеги хол“ на 17 години със Симфоничния оркестър на Сейнт Луис. От този момент нататък той развива активна международна кариера като солист на най-добрите оркестри и диригенти по света. Цигуларят има екслузивен договор с компанията Sony Classical. Издава първия си албум още на 18-годишна възраст за Decca, а до момента е реализирал повече от 40 компакт-диска, сред тях и известния саундтрак към филма „Червената цигулка“, отличен с престижната награда „Ейвъри Фишер“. Бел стана особено популярен с прочутия експеримент в метрото: на 12 януари 2007 г. той свири за един час като уличен музикант на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи 6 се спират да послушат, а само един го разпознава. Два дни преди това, Джошуа свири пред препълнена концертна зала в Бостън, където средната цена на билета е била 100 долара. През 2011 г. Джошуа Бел става музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон (гостувал в „Европейски музикален фестивал“ през 2015 г.) Без да е женен, Джошуа Бел е щастлив баща на три момчета, две от които – близнаци. Именитият цигулар често  свири в училището на своите деца пред техните съученици. 


„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.
През 2015 г. фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин