Уикенд на занаятите и изкуствата - Боровец, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
19
Уикенд на занаятите и изкуствата
ДАТА: Oт 19 Юли 2015 до 21 Юли 2015 ЧАС: 09:00 МЯСТО:
Добави в календара

Истински празник на традиционните занаяти и много изненади, свързани с традициите на България, ще предложи на гостите си курорта Боровец в „Уикенда на занаятите и изкуствата”, който ще се проведе от 19 до 21 юли 2013 г. (петък-неделя). Събитието, организирано от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков, е част от културния календар на комплекса.


По покана на организаторите по време на тридневния празник там ще може да се види гигантска двуметрова лъжица, както и демонстрации на традиционни занаяти, театър на открито и фолклорни концерти. Майстори-занаятчии от цялата страна ще разкрият тайните на плъстенето на вълна, направата на керамични съдове, дантела и бродерия в специални работилници, където всеки ще може да опита сръчността си. Един от „гвоздеите” на съботната вечер ще е концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев, ще има и надиграване на самодейни фолклорни състави от цялата страна.


Статуята на лъжицата е изработена от скулптора Павел Койчев специално за инициативата „Пазител на традициите”, организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Призовете за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, селище, личност и организация в тазгодишната кампания ще бъдат връчени на 11 ноември.
От екипа на А.Р.И.З.-7 са приготвили и вкусни изненади за гостите – шест погачи, които ще може да опита всеки, и късметчета с прочути български поговорки.


В специално направени шатри майсторите от Националната занаятчийска камара и занаятчии от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще покажат изложба-базар на традиционни български занаяти. В работилница “Седянка” гостите ще могат да видят плъстене на вълна, техники за шиене на дантела, българска бродерия и демонстрации на калоферска дантела с майстори Емилия Начева, Тоня Григорова и Ани Йовева.


В петък майстор-занаятчията на А.Р.И.З.-7 Мариета Недкова, носител на наградата „Пазител на традициите” 2011 г., ще учи мераклиите как се плъсти вълна. Майстор-грънчарят Димитър Терзиев ще покаже как се изработват керамични изделия на автентично грънчарско колело.


Един от специалните гости на празника е майсторът-фотограф Алберто Стайков, който ще ръководи работилницата „Фотография за всички” в събота в хотел „Ела”, а в трите дни на събитието пак там ще може да се види и изложбата му „Метаморфози”. Тя съдържа девет фотографии, девет тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, и един видео материал.


В хотел „Самоков” пък ще може да се види пътуващата фотоизложба „Пазител на традициите” с 21 фотографии, изобразяващи фолклорни празници, обичаи и традиции.


Вечерта на 19 юли е отредена за театралната постановка на открито „Сводници” от Иво Сиромахов, която е дело на младежка театрална студия към Читалище – паметник “Отец Паисий”, гр. Самоков

Коментирай
Други събития
Фев
01
-
Фев
13
Изложба живопис "Раздвоение"
Изкуство София, България
Добави в календара
Фев
14
-
Фев
28
Изложба "Книги в картини"
Изкуство София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин