Вълшебната завеса - международен фестивал на спектакли за деца - Търговище, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
09
Вълшебната завеса - международен фестивал на спектакли за деца
ДАТА: Oт 09 Май 2016 до 13 Май 2016 ЧАС: 09:00 МЯСТО:
Добави в календара
Вълшебната завеса - международен фестивал на спектакли за деца

„Драматургия за деца 2016” – четвърто издание


Младите актьори и българските заглавия шестваха на „Вълшебната завеса” 2016


Седемнадесетият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас – акцента върху българските текстове и навлизането на младите. Журито оцени това и поощри именно такива постановки. Така доц. Д-р Йоана Спасова-Дикова обобщи решението на екипа, с който оценяваха спектаклите.


Широкия възрастов диапазон, разнообразието от жанрове и техники в постановките бяха отчетени като част достойнствата на фестивалната програма.

Кой и защо получи наградите на МФСД „Вълшебната завеса” 2016:


Актрисата Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите” и „Жълто” от Петър Тодоров,  Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ - Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.

Спектакъла „Машината Ян Бибиян” по мотиви на Елин Пелин,  на Театър „Ателие 313”, София, режисьор Петър Пашов-младши, сценография Димитър Димитров и Петя Димитрова за опита за изграждане на по-нов театрален език и за адресиране на популярен текст към юношеска публика, за сплотеност на актьорския ансамбъл

Спектакъла „Меко казано”от Валери Петров на Държавен куклен театър - Бургас, режисьор Леонард Капон за изграждане на заразителни театрален разказ и актьорско присъствие.


Спектакъла „Хензел и Гретел” по мотиви на Братя Грим, на Драматично куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик за съвременен прочит на класическа приказка в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов
Спектакъла  „Самодивска приказка”, идея и режисура Надя Асенова на Драматичен театър –Търговище, за стилизация и хумор в претворяването на български фолклорни мотиви, за добра екипна актьорска работа.

Спектакъла „Малката Баба Яга” от Емилия Маленова на Държавен куклен театър –Търговище, за находчиви визуални решения на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също така на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов за ансамбловото им изпълнение.

Вече са известни и отличените пиеси в ІV-тия Национален конкурс „Драматургия за деца” 2016. Съобщението направи Тодор Мадолев, представител на International Talent Club, Canada и Президент на Фондация Международен клуб на таланта АРТТОС, България
 
Всяко издание на Национален конкурс „Драматургия за Деца“ предлага по нещо различно от общоприетата практика. И тази година не се размина без такива „прецеденти“. Три заглавия събраха еднакъв брой точки. Те не само влизат в номинациите, но се класират и за отличия:
- „Хана от петото измерение“ от Мария Павлова;
- „Фън,  Магу и тварите Уду“ от Петя Миладинова;
- „Къща за вятър“ от Емилия Цанкова и Владимир Антонов.

Национален Конкурс „Драматургия за Деца“ се превърна в сериозен стимул за създаване на нови текстове. Бордът на  International Talent Club, Canada  и неговото българско представителство Фондация Международен Клуб на Таланта АРТТОС, както и нашите партньори благодарят на всички автори, участвали в конкурса и най-искрено им желаят успех в изпълнението на нелеката мисия, която носят в сърцата си. И нека никога не забравят, че възпитанието на детската публика зависи и от техния талант и мироглед, искра и основополагащ елемент за бъдещето на театъра като изкуство.


Няколко са основните извода, които трябва да се направят от този фестивал, макар и не за първи път. Съществуването му в трудното ни съвремие е героизъм от страна на организаторите, но е огромен шанс за децата на Търговище и региона. Той държи театралното изкуство живо и възпитава бъдещата сериозна театрална публика – подчерта доц. Йоана Спасова. Чест прави на управата на града, че подкрепя фестивала и е добре да го прави още по-щедро, защото всеки грош даден за неговото развитие е инвестиция в бъдещето – каза театроведът Никола Вандов.


17-тото издание на „Вълшебната завеса” е вече история. Приветстваме и очакваме следващия през 2017.


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин