Въстановка в село Склаве - римски пазар, гладиаторски битки и пазар за роби в чест на тракиеца Спартак от племето меди - Сандански, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
21
Въстановка в село Склаве - римски пазар, гладиаторски битки и пазар за роби в чест на тракиеца Спартак от племето меди
ДАТА: 21 Юни 2014 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Въстановка в село Склаве - римски пазар, гладиаторски битки и пазар за роби в чест на тракиеца Спартак от племето меди

Най-прочутият в света гладиатор е от племето меди - тракът Спартак. През 73-71 пр.н.е той вдигнал на въстание гладиатори и избягали роби и разтърсил из основи Римската империя, процъфтяваща върху експлоатацията на робския труд.


При разгрома на бунта над 6000 от въстаналите роби били разпънати на кръст по пътя Виа Апиа, свързващ столицата Рим с Капуа, градът в който се е намирала школата на разбунтувалите се гладиатори. Тялото на Спартак останало в неизвестност, но историята запазила за вечни времена неговото име и дело.


Историята и легендите разказват, че Спартак е бил пленен и продаден за роб в родните си земи (днешна община Сандански) на най-големия за региона робски пазар, съществуващ и днес - в село Склаве. През месец юни 2014г. древното тържище ще събере отново местното население, което тази година за първи път ще има възможност да се потопи в античното минало и да пазарува традиционни за древните римляни стоки и храни.


Село Склаве ще бъде сцена на антична въстановка – НОВЕ Свищов и най-добрите съвременни гладиатори-реенактори от Италия от гладиаторската школа на Групо Сторико Романо, изградена на Виа Апиа, ще участват в пресъздаване на пазар за роби-траки и гладиаторски игри.


Следете събитието тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин