Вечната жена - изложба - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
15
Вечната жена - изложба
ДАТА: Oт 15 Септември 2015 до 09 Октомври 2015 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Вечната жена - изложба

На 15 септември в Залите на Етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Вечната жена” на Елена Понева – художник-педагог от гр. Чирпан.

Елена Понева е родена на 6-ти юли 1949 г. в Чирпан. Завършва художествено училище и ВИИИ ”Николай Павлович”, специалност керамика гр.София. Първата й месторабота е в художествено училище по приложни изкуства град Троян. Наред с педагогическата дейност започват редица участия в ОХИ на ателието на младия художник по керамика в София и ОХИ по скулптура в градовете Кюстендил и В.Търново.

Членството в ателието на младия художник в София насочва творческите  й усилия в руслото на специалност Керамика. Следват редовни участия в Спиридоновите изложби и ОХИ изложби по приложни изкуства в София и Ямбол. Завоювани призови места и грамоти от ОХИ по приложни изкуства от Ямбол и София за цялостно представяне в разделите керамика и дизайн.Поредица са участията й в международни изложби по приложни изкуства във Фаенца - Италия, Валорис - Франция, ВаленсияИспания и Вашингтон - САЩ.

В резултат на активен творчески път в СБХ за Елена Понева следват награда ”Отличник на Комитета за култура”,  регулярни участия в ОХИ на територията на градовете Троян и Ловеч. В горните градове колективни участия в изложби с кожени облекла.

Вторият период от творческата дейност на художничката се пренася в родният Чирпан. В СОУ “П.К.Яворов” като редовен преподавател по изобразително изкуство се сформира и успешно дипломира художествена паралелка след 7 клас. Упорита работа по подготовка и участия в  изложби, пленери и конкурси в Чирпан, Стара Загора, София-СБХ на Шипка 6, Бургас-преглед на Художествени паралелки, Международни  пленери  в Пловдив и Битоля Македония. При всички участия художествената паралелка печели първи и втори награди по живопис и  за цялостно представяне.

През 2007 година е подредена изложба на нейните ученици в Парламента. Елена Понева има и три самостоятелни изложби по керамика и живопис и десетки участия в  ОХИ на художници от Чирпан и региона. Носител е на Наградите: “Константин Величков” за най-добър учител на годината в област Стара Загора и голямата награда “Неофит Рилски” на МОН, връчена лично от президента.

Художничката споделя за нашия град:
”Троян е “рожденият“  ми град като творец и  учител. Благодарна съм му, както и на всички близки познати колеги, които са ме подкрепяли и насърчавали по пътя на изкуството. В Троян се научих на акуратност, съвършенство на ваяне на керамичния модул, които се постигат с къртовски труд и тежко физическо натоварване. В Троян открих монументалната керамика като мое призвание. С колегата Енчо Ганковски бяхме чудесен тандем по проектиране, изработка и монтаж на монументални пана в региона и страната. Самостоятелно проектирани и изработени две, отлично запазени до сега монументални пана във Враца и Велинград. Затова с изложбата си се завръщам отново тук”

Изложбата ще открие художникът Владимир Киров, бивш колега на Елена Понева в троянското художествено училище.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин