Великденски мотиви - изложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
03
Великденски мотиви - изложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия
ДАТА: Oт 03 Април 2015 до 03 Май 2015 ЧАС: 16:00 МЯСТО:
Добави в календара
Великденски мотиви - изложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия

От 03.04.2015 г. до 03.05.2015 в Балабановата къща в Стария град ще бъде организирана изложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия на тема: „Великденски мотиви“. Замисълът на изложбата е на чехословашкия клуб “Т.Г.Масарик“ в града, на сдружението „Чехи, словаци и приятели“ и на ОИ“Старинен Пловдив“.


Ще бъдат представени основно три акцента от традиционна великденска украса за трите страни – великденски картички, някои типични за великденската трапеза кулинарни изделия и рисувани яйца. Изложбата ще бъде  открита на 07.04.2015 г. от 16 ч.  в присъствието и на официални гости.


Посетителите на изложбата ще видят прекрасни образци на великденски картички от миналото столетие. Във време, каквото е нашето, когато виртуалното общуване превзе общественото и лично просранство на хората, ще се върнем към вълнението от получена картичака по пощата, с надписан плик и залепена марка.


И децата ни ще разберат, че в миналото, дори до скоро, хората са се поздравявали с картички, а не със кратки sms-и или имейли. А сега тези карсиви и изрисувани картички са част от колекцията на Държавен архив Пловдив или на часни колекции.


Празникът на Възкресението е немислим без характерните за трапезата на всички християнски народи боядисани и рисувани яйца, както и на дребни сладки, обредни хлябове и козунаци.


В деня на откриването на изложбата ще бъде направена демонстрация на боядисване и рисуване на яйца и месене на обреден великденски хляб. Във велкденската работилничка  ще се включат деца от ЦДГ“Щурче“ от 10 до 12 ч., а представител от Хлебната къща в Пловдив ще им покаже как се меси обреден хляб.


След обяд работилничката ще бъде оживена от ученици от СОУ“Св.св. Кирил и Методий“ и студенти-бохемисти, на които ще изписват зиписват яйца с восъчни техники.


Заинересуваната публика е добре дошла!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин