Великденски събор в гр. Ботевград - Ботевград, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
16
Великденски събор в гр. Ботевград
ДАТА: Oт 16 Април 2023 до 17 Април 2023 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Великденски събор в гр. Ботевград

Събитието ''Великденски събор в Ботевград'' ще се проведе в градския парк. Празненствата ще започнат с дефиле на мажоретните състави и Младежки духов оркестър.


На откритата сцена в градския парк ще се изявят повече от 500 самодейци от ботевградските читалища. Инициативите по време на празника ще бъдат целодневни и ще включват едни от най – популярните артисти и разнообразни атракциони.


Всички търговци, желаещи да се включат във „Великденски събор“ ще се разполагат по утвърдена схема от Главния архитект на общината в градски парк Ботевград,


Водосвет за здраве и благоденствие ще отслужи НВПР Ловчанският митрополит, след което ще бъде раздаден 30 метров козунак.


На площ от 56 дка повече от 200 търговци и производители на керамични и хранителни изделия, промишлени стоки и атракциони от цялата страна ще се включат в двата дни на събора.


Oчакванията са тази година празникът да събере над 15 000 посетители. Според спомените и преданията от деди и прадеди, народните песни от ботевградския край и проучванията на професор Петър Мутафчиев, съборът в Ботевград е продължение на традицията, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян през 14-ти век.


Традицията е запазена до началото на 50-те години на миналия век, когато ботевградчани сборували и канели гости от близо и далеч на втория ден на Великден. Събирали се на чаршията, около часовниковата кула на великденско хоро, което се проточвало на шосето за София, а ергените често се сбивали кой да го води.


В петъка, преди празника, в града се организирал голям пазар на грънци и глинени съдове. В първите десетилетия след 1944 г. съборът на Ботевград постепенно е изместен от пазара на най-тъжния ден за православните християни - Разпети петък 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин