Велико Търново за девети път подкрепя „Часът на Земята“ - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
25
Велико Търново за девети път подкрепя „Часът на Земята“
ДАТА: 25 Март 2017 ЧАС: 20:30 МЯСТО:
Добави в календара
Велико Търново за девети път подкрепя „Часът на Земята“
Източник: wwf.bg

С атрактивни събития Велико Търново за девети път подкрепя
световната инициатива „Часът на Земята“


За девета поредна година Велико Търново подкрепя и активно участва в световната екологична инициатива „Часът на Земята“.


Велико Търново беше сред първите български градове, които се присъединиха към организираната от представителството в България на WWF информационна кампания.


На 25-ти март в Старата столица от 20,30 до 21,30 ч. ще изгаснат светлините на крепостите Царевец и Трапезица. За един час тъмна ще бъде и фасадата на сградата на Община Велико Търново.


Представители на туристическият бизнес инициират в редица заведения във Велико Търново в подкрепа на събитието да се сервира на свещи.


На стълбите пред МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде позициониран огнен пърформанс – рисуване със свещи.


Община Велико Търново апелира към гражданите също активно да се включат в това световно екологично събитие с мисъл за опазване на градската и околна среда и онова, което всеки от нас може да направи в това общо усилие.


Милиони хора по целия свят ще изгасят символично осветлението за един час в 20.30 ч. на 25 март. "Загаси светлините, отвори очи за планетата!" е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята.


Час на тъмно не е просто призив хората да изоставят електричеството и да се завърнат трайно към свещите в ежедневието си. Това е по-скоро се опит да бъде предоставена необходимата информация, за да може всеки да направи информиран избор за своето отговорно поведение към Земята и нейното опазване.


Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда.


Няколко лесни неща, които са и грижа за планетата:


- Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток;


- Използвайте функциите за пестене на енергия на електроуредите. Повечето перални и миялни машини вече имат функция "отложено изпълнение", което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са по-ниски;


- Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна;


- Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас;


- Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.


 


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин