Вход свободен във Военноисторическия музей на 22 септември - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
22
Вход свободен във Военноисторическия музей на 22 септември
ДАТА: 22 Септември 2018 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Вход свободен във Военноисторическия музей на 22 септември

В Деня на Независимостта – 22 септември, от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей (НВИМ) – София, по традиция обявява вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните си изложби.


Само в този ден посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков – външен министър при обявяването на Независимостта и главна фигура в дипломатическата ѝ защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на НВИМ.


Независими ли сме днес? Важна ли е Независимостта и защо? Какво ни донесе тя 110 години след нейното обявяване? Провокирани с тези въпроси  всички, избрали да отбележат празника в НВИМ, ще могат да споделят своите чувства и мисли за Независимостта, поглеждайки и отвъд историческите факти, като оставят своето послание на специално създадена за празника Стена на Независимостта.


Посетителите ще могат да се докоснат и до ключови експонати от постоянната експозиция на музея, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава. Сред тях са държавният печат на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, униформата и шашката на цар Фердинанд I, униформата, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на военния министър генерал-лейтенант Данаил Николаев.


Филмите „Независима България“ на Огнян Сурдолов и „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров, които ще бъдат прожектирани от 11.00 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16.00 ч., ще обогатят знанията на посетителите за това знаково за българската история събитие.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин