Вино и културен туризъм - научен форум - Асеновград, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
30
Вино и културен туризъм - научен форум
ДАТА: Oт 30 Януари 2015 до 31 Януари 2015 ЧАС: 11:00 МЯСТО:
Добави в календара
Вино и културен туризъм - научен форум

ЗАВЪРШИ ПЪРВИЯТ НАУЧЕН ФОРУМ ВИНО И КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ 2015


Асеновград направи още една успешна стъпка към титлата  „Световна столица на мавруда“. Завърши първият научен форум на тема Вино и културен туризъм. Центърът за култура и туризъм ТРАКЕЯ събра учени, политици и предприемачи. 


Пред тази взискателна аудитория бяха изнесени 18 доклада от различни области на знанието за виното. Интердисциплинарният подход позволи да се разкрият различни аспекти на идеята – Асеновград  да възстанови своята европейска слава и признание на елитен винарски център на Балканите.


В работата на форума, освен поканените експерти, взе участие народният представител от Бургаски многомандатен избирателен район – инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм на НС. В рамките на програмата П. Кънев и Н.Пр. Симон, игумен на Бачковската Света обител, обсъдиха проблеми на манастира като център на религиозен и поклоннически туризъм.


Петър Кънев, който е представител на Р. България в Пapлaмeнтapнaтa acaмблeя зa Чepнoмopcкoтo икoнoмичecкo cътpyдничecтвo (ПАЧИС), предложи Община Асеновград и Бачковският манастир да потърсят – въз основа на обща културна история, нови възможности за по-активно икономическо и културно сътрудничество с Грузия, използвайки новосъздадения потенциал на бургаските пристанища.


След официалното закриване на форума, участници и гости станаха свидетели на чудото „Вино от чешма“ – в навечерието на Трифон Зарезан от градската чешма „Рибките“ до църквата „Света Богородица Благовещение“ в Асеновград за трета поредна година потече вино вместо вода.


А след това всички се присъединиха  в „Шествие на винарите“ до градски площад „Акад. Николай Хайтов“ и в тържествата, организирани от община Асеновград по повод предстоящия празник Трифон Зарезан, съобщават от Центъра за култура и туризъм Тракея.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин