XIII детски етно фестивал Отворено сърце - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
03
XIII детски етно фестивал Отворено сърце
ДАТА: Oт 03 Юни 2016 до 05 Юни 2016 МЯСТО:
Добави в календара
XIII детски етно фестивал Отворено сърце

XIII детски етно фестивал „Отворено сърце”, 3-5 ЮНИ, Велико Търново


Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” е неправителствена организация, основана през 2002 г. Работим както на местно, така и на национално ниво и реализираме дейности, насочени към формиране на политики по отношение на ромската общност. Една от основните сфери в работата на Център “Амалипе” е провокиране на промяна в образователната система чрез въвеждане на интеркултурно образование посредством часове по СИП “Фолклор на етносите – ромски фолклор” и привличане и задържане на ромските деца в училище.

Във връзка с дейностите ни в тази насока вече 13 години Център “Амалипе” и Община Велико Търново организират Международен детски етно фестивал “Отворено сърце”, в който участват ученици от различни етноси от цялата страна. Фестивалът постепенно се утвърди като неделима част от културния календар на гр. Велико Търново. В същото време той е и единствена сцена за представяне на творчеството и уменията на ученици от десетки училища, разположени в малки населени места, във всички краища на България.

Събитието е достъпно за публика, парк "Марно поле" е в центъра на Велико Търново, а сцената на фестивала е в Летния театър. Първият ден, 3-ти юни, ще завърши с дефиле по ул. Васил Левски от 18 до 19 ч.

Целта на фестивала е да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло; да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването ни като единна нация. Програмата традиционно включва елементи от традициите, занаятите, приказния и музикален фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси в България, представени по неповторим начин от децата на България.

Датите на тазгодишното тринадесето издание на фестивала “Отворено сърце” в гр. Велико Търново са  3-5 юни 2016 г. То се провежда под патронажа на инж. Даниел Панов, Кмет на Община Велико Търново.

Ще бъдат организирани специални занаятчийски ателиета, в които ще бъдат представени различни традиционни занаяти; в детски работилници учениците собственоръчно ще изработват различни предмети. Ще бъде представена национална изложба „Лицето на ромите – преди и сега”, която ще покаже събраните и документирани от децата устни разкази, снимки, архивни материали, свидетелства, факти и други източници за развитието и приноса на ромската история и култура към общонационалната българска история, култура и литературно богатство, както и техни есета и рисунки. Трите училища с най – богата изложба ще бъдат наградени по време на фестивала. Тази година очакваме броят на децата, взели участие във Фестивала да надвиши 1800 от над 120 училища от цялата страна.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин