XCo Adventure Cup - екстремно състезание 2015 - Кранево, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
19
XCo Adventure Cup - екстремно състезание
ДАТА: Oт 19 Септември 2015 до 22 Септември 2015 МЯСТО:
Добави в календара
XCo Adventure Cup - екстремно състезание

Скалистите брегове на Източното ни Черноморие бяха достоен домакин на шестото издание на XCo Adventure Cup, което се проведе от 19 до 22 Септември. Въпреки че липсваше планински терен, състезанието и трасето бяха сериозно предизвикателство за отборите. За първа година имаше и две трасета.

През първия състезателен етап участниците от А група преминаха близо 85 км, а тези от Б група – 40 км. Стартът бе даден в 20:00 ч. на 19 Септември от базовия лагер в Спортен комплекс Aqualife в с. Кранево, като там бе и крайната точка на маршрута. Етапът бе пешеходен, ориентирането направи преминаването му доста трудно, а 2,8-те километра плуване подейства освежаващо за някои от отборите, докато за други бе истински тест за вече изчерпаните сили. В първия етап на състезанието отпаднаха общо 12 отбора.

Стартът на втория състезателен ден бе даден на 21 Септември в 09:00 ч. 34-те останали отбора стартираха с колела, а маршрутът обхващаше 130 км за А група и 90км за Б група, като и двете трасета отведоха състезателите до скалите край Тюленово. Там се проведе и атрактивният етап с катереното – алпийски тролей на височина 30м над морето и с дължина 58 м. Не липсваха и драматични обрати и наказания, поради спорното преминаване на някои от отборите по забранения за движение път Е87.

В базовия лагер и тази година зрители и приятели на участниците следяха движението им по трасето чрез GPS проследяването, осигурено от Loggator. Метеорологичните условия бяха на страната на състезателите и по време на надпреварата бе слънчево и тихо, а температурата на водата се движеше около приятните 23 градуса.

На почетната стълбичка на XCo Adventure Cup 2015 в А група застанаха на първо място отбор „Добри хора, добра работа“ – Иван Сираков и Станимир Беломъжев, с време 25:24:00. На второ място се наредиха “The Chemical brothers” – Иван Димитров и Николай Анастасов - 25:50:30 и на трето – отбор „Ръждясала Сача“ – Иван Геров и Тервел Тотев, с разлика от 1 минута – 25:51:30. В Б група победител стана дамският отбор “Tough girls” – Антония Григорова и Христина Козарева, с време от 20:39:43. След тях се наредиха „Мрън-мрън“  - Пирин Карабенчев и Николай Атанасов. Трети остана отбор „Турбо 3.0“ – Ивайло Минев и Николай Станчев.

Състезанието се провежда със съдействието на Дирекция Природен парк „Златни пясъци“. С медийната подкрепа на peika.bg.


Какво се случи през 2014 г.:


96 часа „бедстване“, тест на физика и психика и неповторими емоции в XCoAdventure Cup 2014. В екстремното състезание взеха участие 42 отбора, до финала стигнаха 5 от тях.


Финалът на XCoAdventure Cup 2014 преминаха общо 5 отбора. Първи се класираха отбор „Добри хора, добра работа“ Станимир Беломъжев и Иван Сираков, с време 37:13 ч. През цялото състезание момчетата водеха и се движеха в предвидените от съдиите времеви диапазони. Втори завършиха Владимир Атанасов и Атанас Каталиев – отбор „Бегун“, с време 42:24ч. Трети – отбор „Кландестино“ – Борис Влаев и Калоян Пейчев – 49:17ч. Четвърти пристигна отбор „Ръждясала Шачя“ – Иван Геров и Тервел Тотев с време 51:56ч. Последните преминали финала и пети подред са Иван Павлов и Павел Сидеров, отбор „2Unlimited”.


Още за състезанието:


Състезанието е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас, да се придвижва сигурно в планински терени. Екипите са от двама души, като изключително се залага на партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.


Наградният фонд е осигурен от магазини за фототехника Photopavilion, магазини за велосипеди Scott и аутдор магазин Basecamp. Подкрепа оказаха Spetema, Унифарм, Siven, Банкя, а директното проследяване се гарантира от Loggator. За екипировка за различните етапи се погрижиха партньорите от Българска Федерация Ориентиране, Спортен клуб „Джамбо -2006”, „Воден хоризонт”, OXO, KSP Gradina и спелео клуб „Приста Русе”. За помощ при етапите с катерене и за професионално съдийство помага Алпийски клуб „Млад дихател”.


Регламент, видео и снимки от XCo Adventure Cup 2013, 2012, 2011 и 2010 можете да намерите на уебстраницата на състезанието - тук. 


За XCo Adventure Cup:


От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra.


След премиерата на XCo Film Fest 2015, филмът за XCo Advenure Cup вече може да се гледа онлайн тук.


Вижте филма XCo Advenure Cup и тук по-долу:



Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин