Юбилейна изложба 70 години Енчо Ганковски - Троян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
20
Юбилейна изложба 70 години Енчо Ганковски
ДАТА: Oт 20 Май 2016 до 20 Юни 2016 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Юбилейна изложба 70 години Енчо Ганковски

На 20 май 2016 г. в Троян ще има тържествено честване на 70-годишнината на художника Енчо Ганковски.

Енчо Ганковски е роден на 26 май 1946 г. От 1967 г. е студент във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович” . През 1972 г.  завършва специалността „керамика” при проф. Георги Коларов.
След академията се завръща в Троян и започва работа в Музея на занаятите, където започва сродяването му с духа и естетиката на народното изкуство. За него то е едно дълго пътуване към корена и духа , към пластичния и декоративен език на творбите.
Във времето от 1978 до 2010 г. Енчо Ганковски е преподавател в Средното художествено училище по приложни изкуства  в Троян.


Многобройни са изложбите, в които, той започва да представя своето творчество. Общият им брой е близо 70, като от тях 19 са самостоятелни и 9 събития (изложби, пленери, симпозиуми) с международно участие.

Художникът участва и в 35 събития с приложен характер – аранжиране на изложби в цялата страна, проектиране на експозиции и декоративно-монументални фасадни и интериорни пана. Те красят представителни и обществени сгради в София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит, Летница, Голяма Желязна.
През 1989 г. е приет за член на Съюза на българските художници.
Енчо Ганковски е дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници.
   
В деня на честванията, 20 май, от 17 ч. в културно-информационния център в Троян ще се излъчи филм за художника, дело на Музея на занаятите, част от поредицата филми „Личности”.


От 18 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие самостоятелна юбилейна изложба керамика с произведенията на Енчо Ганковски.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин