Завръщане към Future Shorts - най-голямата мрежа за късометражни филми - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
03
Завръщане към Future Shorts - най-голямата мрежа за късометражни филми
ДАТА: 03 Февруари 2015 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Завръщане към Future Shorts - най-голямата мрежа за късометражни филми
Източник: Future Shorts

100 държави, 300 града


София, 3 февруари (вторник) 2015 г., 20:00 ч., Дом на киното


Девет невероятни филма от цял свят в специалната селекция на най-голямата мрежа за късометражни филми – Future Shorts, Зимен сезон 2015 г. –  отново и в София.


Ела, за да разбереш какво е Staff riding или да попаднеш в подсъзнанието на човек, забравил името на своя приятел. Кой е Питър Бергман и защо никой не знае нищо за миналото на този човек?


Новото видео на Timber Timbre и колоритното, психаделично и шантаво музикално видео Rainfall. И още много предизвикателства, обрати, странни места и  неочаквани срещи в програмата „Зимен сезон 2015“. Това е свежо кино! Това е Future Shorts!


Програма зимен сезон 2015 г.:


Декември 2014 до Февруари 2015


1. Staff riding
Реж. Марко Казино/ Южна Африка 2013 /5мин./ Документален
Staff riding е местният сленг за сърфиране върху влакове, както и популярен феномен в Южна Африка.  Катълхонг едно от най-големите гета в Южна Африка с ключова роля в борбата на местните с апартейда.  В среда на властващо насилие, мизерия, зависимост от алкохол и наркотици, СПИН сред подрастващи и новородени, сърфинга на влакове е онова социално спасение, което така и не успяват да получат участниците в историята.


2. През август
Реж. Джена Хазе /Щвейцария 2014/ 9 мин./ Драма
Шестгодишната Марго се събужда рано в една августовска сутрин. Открива че баща й реди кашони в багажника на колата, докато майка й все още спи. Тази сутрин ще се окаже специална за малкото момиче, което ще преживее нещо значимо за първи път в живота си.
Филмът е селектиран в програмите на  фестивала в Кан 2014, Филмовият фестивал в Лондон 2014 , Нюйоркският филмов фестивал 2014.


3. Rainfall – my panda shall fly
реж. Йошихид Седеока/ САЩ/ Япония 2013/ 4 мин. / Музикално видео / Анимация
Rainfall – колоритно, психаделично и шантаво музикално видео - колаборация между визуалния и звуков артист Йошихид Седеока - японец, работещ в Ню Йорк  и  музикалния шаман на алтернативната лондонска сцена, родом от Шри Ланка, My Panda Shall Fly aka Серен Сеневиратне.


4. Последните Дни на Питър Бергман
Реж. Сиарън Касиди/ Ирландия 2013/ 19мин./ Документален
През лятото на 2009, мъж представящ се за Питър Бергман пристига в град Силго, Ирландия. В последните три дни от живота си той извършва огромни усилия за да се подсигури, че никой никога няма да разбере кой е и откъде идва. Награда на Ирландската академия за кино и телевизия; участие на международния филмов фестивал в Корк 2013, Международния фестивал в Шефилд 2014, Сънданс 2014;


5. Timber Timbre – Бий бавно барабана
Dir: Чад Вангелеен/ Канада 2014 / 4min. / Музикално видео / Анимация
Timber Timbre е музикално видео анимирано от невероятния артист Чад Вангелеен.


6. Подсъзнателна парола
реж: Крис Ландерт /Канада 2013/  11 мин./  Анимация
Крис Ландерт използва обичаен социален гаф – да се забрави нечие име – за начална точка на едно забавно пътуване през подсъзнателното. Открадвайки великодушно от класическото  телевизионно шоу – игра ”Паролата”, филмът представя едно истинско богатство от анимирани гост-звезди, които отчаяно се опитват да накарат Чарлз да си спомни името на своя приятел.
Участие в международния филмов фестивал в Чикаго през 2013, международния филмов фестивал в Сан Франциско 2014 и филмовия фестивал Сънданс през 2014.


7. Аз мисля, че кадрите са изглеждали точно така
реж: Ювал Хамиери / Израел 2013/  10 мин. /  Документален
Човек възстановява, с оскъдни средства, един изгубен спомен – споменът за последния ден с майка си. Обекти оживяват, в отчайваща борба, да възстановят един момент, който си е отишъл.
Награда за късометражно кино на  Сънданс, награда на IBAFF на филмовия фестивал Ibn Arabi, участие във филмовия фестивал Сан Себастиан.


8. ЛАЙТМОТИВ
реж:  Фредерик Бонпапа/ Великобритания 2014 / 5 мин. / Анимация / Фентъзи / Музика
Лайтмотив е експериментален късометражен филм с компютърна графика. Той е замислен като синестетичен опит, базиран на визуалното транспониране на музика от 18 музиканти – секция II, от американския композитор Стив Райх.


Амбицията на филма е кинематографично да обхване изключителната жизнена сила  на тази творба на съвременната музика. И да предложи едно истински хипнотично изживяване, където музиката наистина може да бъде “видяна”. Участие на фестивала за късометражни филми Encounters, и  Международния филмов фестивал Giffoni.

9. Вместо Абракадабра
Реж. Патрик Еклунд/ Щвеция 2008/ 22мин. / Комедия
В номинирания за Оскар филм на шведа Патрик Еклунд, „Вместо Абракадарбра”, млад мъж с големи мечти за звездна кариера предприема необичайни действия по пътя към славата. Томас решава да се открои като самодеен фокусник изпробвайки неуспешни трикове, включително разрязване на жена на две половини.
Номинация за Оскар за късометражно кино


Цена на билета: 6 лв.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин