Зелени дни - програма 2016 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
30
Зелени дни - програма
ДАТА: Oт 30 Септември 2016 до 02 Октомври 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Зелени дни - програма

Седмото издание на фестивала „Зелени дни“ стартира на 30 септевмри в градинката на Народния театър.
Над 50 изложители участват във форума, който ще продължи до неделя.


Министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова,  зам.министърът на Земеделието и храните г-н Георги Костов и зам.кметът на София г-н Тодор Чобанов  бяха специални гости на откриването на седмото издание на  фестивала за устойчив туризъм, зелени идеи и отговорен бизнес „Зелени дни“, който се провежда в рамките на три дни, от 30 септември до 2 октомври (неделя).


Традиционният форум, който тази година е с фокус върху българското село,  бе открит от организатора и председател на УС на БААТ г-н Любомир Попйорданов с призив към институциите и бизнеса да се опитват да развиват и представят България като най-атрактивното село в Европа. „Това означава автентичност, спокойствие, красота“, уточни г-н Попйорданов и добави: „С всичко това можем да променим България не заради туристите, а преди всичко заради самите нас“.


Повече от 50 изложители представят своята продукция на „Зелени дни“ през 2016 г. Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес се очаква да привлече за 3-те дни на провеждането си над 8000 човека на щандовете на производители и дистрибутори на натурални и био продукти (магазини Zoya.bg, Армина Био, Зелен Био, BioZone.bg , Е-лек, Пчелари „Илиеви“, южноамериканската напитка „Мате“), български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството (производителите от мрежата на Фермерски пазари „Хранкооп“).


Не са забравени и продукти за свободно време, къмпинг и планина – спортна екипировка и аксесоари от магазини „Стената“. На ръчно изработени играчки (Pino & Thinx) и механични 3D пъзели (Ugears) ще могат да се порадват най-малките.


Настоящите си проекти представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, както и институционални активности на Министерство на туризма и ОП „Туризъм“ на Столична община.


Фестивалната програма на „Зелени дни“ е традиционна платформа за каузите на най-изявените НПО, между които тази година ще са Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, За Земята, Greenpeace, Диви Родопи, Дирекция ПП „Странджа, ДПП „Врачански Балкан, ДПП „Българка“.


Проблематиката на устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, „Умна раница“ - инициатива за по-малко боклук в планината и „КонсУмувай“ - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация „Екоцентрик“. Фермерските пазари „Хранкооп“ традиционно присъстват с цяла мини програма от образователни активности и разбира се, най-доброто от фермерската си продукция.


Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и други активности.  Част от акцентите са и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините


Изнесена програма (26-27 септември)


26 септември: „Глобалната ферма“, Дом на киното

27 септември: Дискусия „Посока Българското село“, Клуб на пътешественика


Програма


30.09. /петък/

11:00 Откриване на Зеление дни с участието на представители на Министерство на туризма, Столична община, Българска асоциация за алтернативен туризъм и други
17:00 Да преживееш Ел Ниньо – прожекция и дискусия с Greenpeace
18:00 София въздиша – Настояще и бъдеще за софийските отпадъци – презентация на експертите от За Земята, които ще разкажат за пътя на боклука в столицата, за ефекта от горенето на отпадъци в ТЕЦ-София върху софийския въздух, който дишаме всеки ден. Ще се представят добри решения на проблема с боклука в други български общини и европейски столици
19:00 Демонстрация и открит урок по народни танци с група за народни хорца Дивля

1.10. /събота/

9:00 Детско вело състезание в градинката
10:30 Представяне и работилница с Ugears – 3D дървени пъзели
11:00 Карнавал на биоразнообразието
11:00 Йога практика в градинката с Мандала
14:00 Работилничка за изработване на домашна паста за зъби с е Лек (предварително записване на щанда на е Лек – 10 лв участие като в резултат получавате 30 гр. самостоятелно направена паста)
16:00 Консумувай – образователен тур за разумно потребление с Екоцентрик (предварителна регистрация на инфо щанда на Зелени дни)

2.10. /неделя/

9:00 Детско вело състезание в градинката
10:30 Йога практика в градинката с Мандала
11:00 Среща с лешоядите с ДПП Врачански Балкан и Зелени Балкани
12:00 Представяне на платформа за образование за устойчиво развитие „Златен орех“ с Екоцентрик
12:30 Представяне на Международно Училище по Ментална Аритметика
13:30 София – зелена столица: химера или уникален шанс? с Група Град
На разположение на посетителите ще има стена за катерене предоставена от Walltopia и Funtopia. А от магазини Стената ще се погрижат за забавления на земя.
А успоредно с активностите експерт от WWF ще бъде на място с кауза „Аз съм Пирин“ и ще ни споделя какви са проблемите пред Национален парк „Пирин“.

Постоянно програмата се обогатява, за това следете информацията на официалния сайт на събитиетоили във фейсбук страницата на събитието.


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин