Жените на 20 век - кино лектория във Варна - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
25
Жените на 20 век - кино лектория във Варна
ДАТА: 25 Март 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Жените на 20 век - кино лектория във Варна

  „ ЖЕНИТЕ НА XX ВЕК с АНЕТ БЕНИНГ в мартенска кино лектория


Съответстващ на характера на месец март е новият филм „Жените на XX век” на американския режисьор Майк Милс- предмет на мартенската кино лектория в отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.


На 25 март от 10:00 ч. варненските зрители ще се запознаят с блестящото съзвездие от актриси, които участват в американската комедия: Анет Бенинг, Ел Фанинг и Грета Геруиг. Автор и модератор на срещата е Елица Матеева-критик и театрален режисьор. Вход свободен.


Филмът „ Жените на XX век” бе номиниран за „Златен глобус” 2017 в категории за най-добър мюзикъл или комедия и за най-добра актриса, а също така получи и номинация за „Оскар” 2017 за най-добър сценарий.


Фабулата на филма е ситуирана в края на 70-те години на XX век в Санта Барбара. Доротея (Анет Бенинг) търси помощ от Аби (Грета Геруиг) и Джули (Ел Фанинг), защото не може да се справи със сина си, настъпващ опасно в крехката, но и трудна възраст на тийнейджър (Лукас Джейд Зуан).


Майк Милс създава персонажа на Доротея по спомени от детството- за целта използва характеристиките на сестра си и майка си. „Отгледан съм от две златни жени и исках да направя филм за това време, в което слушах пънк, карах скейт и осъзнавах правата си. Щурият Джейми е отражение на моя опит.” Въпреки, че филмът е автобиографичен, Милс отбелязва, че доста от историята му е художествена измислица.


„В края на 70-те Джими Картър изглежда уморен, когато прави по телевизията своите обръщения към американската нация. Пънкът настъпва. Тийнейджърите пушат цигари и поглъщат жадно романа „Завинаги” на Джуди Блум. Доротея е самотна майка и се притеснява, че не е достатъчна опора за объркания Джейми. Доротея, Аби и Джули са странни, единствени по рода си птици, които обичат свободата и независимостта. „Жените на XX век” е акт на паметта за годините, в които всеки иска да е толерантен, да се шляе безцелно и да възприема живота като произведение на изкуството.” – споделя Майк Милс.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин