Жените на 20 век - кино лектория във Варна - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
25
Жените на 20 век - кино лектория във Варна
ДАТА: 25 Март 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Жените на 20 век - кино лектория във Варна

  „ ЖЕНИТЕ НА XX ВЕК с АНЕТ БЕНИНГ в мартенска кино лектория


Съответстващ на характера на месец март е новият филм „Жените на XX век” на американския режисьор Майк Милс- предмет на мартенската кино лектория в отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.


На 25 март от 10:00 ч. варненските зрители ще се запознаят с блестящото съзвездие от актриси, които участват в американската комедия: Анет Бенинг, Ел Фанинг и Грета Геруиг. Автор и модератор на срещата е Елица Матеева-критик и театрален режисьор. Вход свободен.


Филмът „ Жените на XX век” бе номиниран за „Златен глобус” 2017 в категории за най-добър мюзикъл или комедия и за най-добра актриса, а също така получи и номинация за „Оскар” 2017 за най-добър сценарий.


Фабулата на филма е ситуирана в края на 70-те години на XX век в Санта Барбара. Доротея (Анет Бенинг) търси помощ от Аби (Грета Геруиг) и Джули (Ел Фанинг), защото не може да се справи със сина си, настъпващ опасно в крехката, но и трудна възраст на тийнейджър (Лукас Джейд Зуан).


Майк Милс създава персонажа на Доротея по спомени от детството- за целта използва характеристиките на сестра си и майка си. „Отгледан съм от две златни жени и исках да направя филм за това време, в което слушах пънк, карах скейт и осъзнавах правата си. Щурият Джейми е отражение на моя опит.” Въпреки, че филмът е автобиографичен, Милс отбелязва, че доста от историята му е художествена измислица.


„В края на 70-те Джими Картър изглежда уморен, когато прави по телевизията своите обръщения към американската нация. Пънкът настъпва. Тийнейджърите пушат цигари и поглъщат жадно романа „Завинаги” на Джуди Блум. Доротея е самотна майка и се притеснява, че не е достатъчна опора за объркания Джейми. Доротея, Аби и Джули са странни, единствени по рода си птици, които обичат свободата и независимостта. „Жените на XX век” е акт на паметта за годините, в които всеки иска да е толерантен, да се шляе безцелно и да възприема живота като произведение на изкуството.” – споделя Майк Милс.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин