Зимните мистерии на Хухла 2015 - Хухла, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
09
Зимните мистерии на Хухла
ДАТА: 09 Февруари 2015 ЧАС: 10:30 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара

Очаквайте скоро информация за събитието през 2015 г.


По-долу може да видите информация за миналогодишното събитие.


Коя чушка е по-люта, кое вино е по-пивко – българско, гръцко или турско?


Бузуки, акордеони и китари ще огласят празника Трифон Зарезан в мистичното родопско село Хухла.


На 9 февруари (събота), от 10.30 часа, край огъня на площада и в кръчмата в ивайловградското село Хухла писателят и издател Иван Бунков, инициатор и организатор на Мистериите, е подготвил следната програма на културния фест, който привлича творци от цяла България и отвъд границите и:


- Зарязване на лозето от Трифон Зарезан (Гуспата Тенев- скулптор от Хасково).


- Жребий за новия Трифон Зарезан. Надпяване на Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград.


- Поезия –  от поети с китари от София и цялата страна. Наддумване – говорещо издание на  вестник „Каунь”. Шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев - Борку, художникът на в. „Каунь”.


- Международен конкурс за най-добро домашно вино със специално жури от фондация „Култура на виното”. Готвене на открито, състезание – десет пилета под тенекия, извън конкурса: открийте най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница, а също - луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок (вита баница).


- Пиене на вино: всеки своето да хвали и от чуждото да пие колкото си иска. Същото и за ракията. Хората –  водят се от баш хорбашиите и без прекъсване. Кукерите – освен, че ще гонят злите сили ще плашат и трезвениците. Джаза, без който не можем - ще бъде хем в центъра на епицентъра, хем между другото.  Бузуките и китарите от България и Гърция ще свирят сиртакита без граници. А когато и природата захласнато мълчи и слуша, значи, че свири формацията на акордеониста на света Нешко Нешев.


Допълнителна информация тук.

Коментирай
Rumi Dimitrova, 08.02.2015 | 12:15
09. февриари НЕ е в събота!!!!!!
Абонирайте се за нашия бюлетин