Изложбата “Отпечатъци” в SOHO - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
16
Изложбата “Отпечатъци” в SOHO
ДАТА: Oт 16 Септември 2017 до 20 Октомври 2017 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
Изложбата “Отпечатъци” в SOHO

Откриване на изложба графика, керамика и живопис в отговoр на въпроса
“Каква следа оставяме след себе си?”


 След лятното пътешестване и еуфория идва меланхолията на есента, а с нея и времето за екзистенциални размисли, въпроси и равносметкa. На 16-ти септември стените на зелената къща срещат един творец, чиито картини ни карат да се обърнем към онази част вътре в нас, където рядко надникваме. Кои сме? Къде отиваме? Каква следа оставяме след себе си?


SOHO ви кани да поровите в душата си с изложбата “Отпечатъци” на Марио Ангелов. Завладян от подобни размисли, той подчинява творбите си на концепцията "позитив-негатив", "духовност-материя", "аз - отпечатъкът в мен и след мен". Подобно на човешката същност, образите в картините са отражение на емоциите, думите и личните ни моменти, оставили траен отпечатък в душите и съзнанието ни. Отпечатъци, които ни правят повече или по-малко хората, които сме днес.


Част от програмата на SOHO за квАРТал фестивал, откриването е на 16 септември от 18:30 в градината на зелената къща, точно след грънчарската работилница със самия авртор с начало 16:00. След фестивала ще може да разгледате изложбата “Отпечатъци” всеки делничен ден между 9 u 19 часа до 20 октомври на улица Искър №4.


Вход: свободен
Следете събитието във Facebook


***


Информация за автора и творчеството му: Марио Ангелов е и учил във Виена, но избира да продължи пътя си в България. Израснал в семейство на грънчар, той дава на глината специално място в творбите си, намирайки й ново приложение. Твобри, обединяващи дърворезба, графика, керамика и живопис. Основното в творчеството му е, че почти винаги подчинява картините си на принципа на “плюс и минус”, “позитивното и негативното”, “черното и бялото”. В същото време се вижда, че не става въпрос за полярни крайности или една дуалистична структура, какъвто често е случаят с други творци. Все повече, в неговите картини тези два елемента ясно се допълват и дори образуват една цялостност и завършеност. Пример за това е наличието на сенки на изградените вече фигури в същата картина, стоящи често като огледален образ в срещуположния край на творбата. Всички актуални работи на твореца са триизмерни, като в тях също се срещат позитивни и негативни форми и обработки. Позитивните често биват изпъкнали / релефни, докато негативните са вдлъбнати / издълбани. Почти всички творби възникват в четири работни етапа, които често са независими един от друг. Идеята за позитивното и негативното започва още с основната концепция за картината. Принципът на създаването на всяка една картина е двоен – веднъж позитивен и веднъж негативен и обратното, като накрая остава само един вариант. Другият, както ще бъде обяснено по-късно, бива разрушен по време на работния процес.


50761


В първия етап от работата се изработва матрица от глина. Тя се оформя и в нея се изграждат триизмерните форми – било то чрез наслагване / натрупване (позитивни) или чрез отнемане / издълбаване (негативни). В същото време основата на матрицата е вече артистично оформена. За да направи това Ангелов използва парче глина, което обработва сам по свой индивидуален начин – за целта може да използва парче дърво, с което да мине повърхността или струна от китара, с която да пререже парчето глина. Върху тази основа се изпълняват останалите работни етапи.


Вторият процес е пластичното представяне на фигурите, като в настоящата серия картини това е човекът. Фигурите могат да бъдат седнали или изправени, в профил или анфас, на мъж или на жена. Тези чиито контури са подчертано изписани, творецът избира да отрази чрез сенки. Разделяйки картината на две чрез виртуална линия, отново чрез отнемане или наслояване, на по-големи участъци от матрицата се изграждат сенките на вече подбраните фигури. Ето че матрицата е готова, като тя е или позитивна, или негативна.


50760


В третия работен етап матрицата се залива с лепило, като в/у матрицата с лепилото вече се поставя платното с рамката. След като всичко е изсъхнало добре, в/у втвърденото лепило имаме изписани точно срещуположните форми на тези от глинената матрица – от позитивните са се получили негативни и обратното. Сега вече матрицата може да бъде отделена от завършения триизмерен вариант на творбата. За да може това да се случи обаче, както бе споменато по-рано, матрицата трябва да бъде разрушена.


Последният работен етап е “оцветяването” на картината. Този процес е напълно независим от предишните. Често това става чрез описването на геометрични фигури, но също могат да бъдат и цветни петна, които или са много близки, или много различни като тонове едно от друго.


В крайна сметка възникват картини, които съдържат и обединяват в себе си три различни творби.


Информация за организатора: SOHO е арт коуъркинг пространство с уютна атмосфера, богата програма от събития и общност от сходно мислещи професионалисти от креативния сектор. Разположено в триетажна зелена къща с градина в иделния център на София, главната му мисия е да насърчава творчеството и обмена между обитателите си. Сред работните места и зали за събития са вплетени художествена галерия, школа за балет и йога, появяват се тематични базари, поставят се театрални постановки, изпълняват се майсторски добри концерти или се подпомагат социално значими каузи.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин