10 дестинации за любители на скали и камънаци - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 дестинации за любители на скали и камънаци
Автор: Мария Ангелова
10 дестинации за любители на скали и камънаци
Снимка: Peika.bg

Има една порода хора, които получават сърцетуп всеки път, когато кракът им стъпи на камък.

Древен камък, тракийски камък, камък със странна форма, камък с древни ниши или скални манастири – формата е без значение, важно е съдържанието. Почитателите на скалите и камънаците са богоизбрани, че живеят тъкмо в България, където от гореизброените има хиляди. На човек му трябва само списък, свободен уикенд и песен за тананикане за из път.

Ето 10 от любимите ни (но не непременно сред най-популярните) скални и каменни забележителности в България. За да научите повече за местата и да видите още снимки, последвайте линковете:

1. Глухите камъни - Над 450 скални ниши, издълбани във формата на трапец от древните траки. Пещера – утроба. Средновековни църква и манастир. Цял древен град. Ако обичате да се чувствате като откриватели на древни цивилизации, включете Глухите камъни в маршрута на следващото си пътуване в Източните Родопи. Тези величествени скали пазят толкова тайни, че на археолозите и историците ще са нужни години, за да ги разкрият. Най-специалното преживяване са 33-те изсечени в камъка стъпала, които ви отвеждат до най-високата част на светилището, откъдето се разкрива невероятна гледка към язовир Ивайловград.

28950

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

2. Побитите камъни - Повече от десет хипотези се опитват да разнищят загадката около появата на това магическо място на няколко километра от Варна - Побитите камъни. На около 200 метра след входа на обекта има падина и там човек попада изведнъж в друг свят - озовава се насред гора от 300 каменни колони. Музеят под открито небе, който посещават туристите, включва централната група Побити камъни. Съществуват още 15 по-малки групи, като едната от тях е два пъти по-голяма от централната и се намира край град Белослав. Общо Побитите камъни се простират на внушителната площ от 50 кв.км. Едно от най-интересните неща, е че много от тези колони за кухи отвътре и наподобяват тръби.

25402

Снимка: Thinkstock/Guliver

3. Чудните скали язовир Цонево Чудните скали се намират съвсем близо до главния път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна – Пловдив (влаковете минават над водите на язовира). Чудните скали са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно плават лодки.

28299

Снимка: Албена Иванова/Peika.bg

4. Казаните и Тримата братяСякаш издълбани от човешка ръка, Казаните край Айтос представляват големи дупки, пълни с вода, които много приличат на казани. Друга легенда пък твърди, че дупките са от тежката стъпка на Крали Марко. Разположени са върху няколко големи скали на върха на хълм в парк Славеева река с прекрасна гледка към град Айтос, а съвсем близо се намират три високи скали, които въображението на хората е оприличило на трима братя. Преданието разказва за героичните им дела в защита на слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, те се вкаменявали, за да се скрият от враговете си.

28229

Снимка: Неделина Вангелова/Peika.bg

5. Кован Кая - точно до шосе, където всеки ден минават стотици автомобили, се намира една от най-големите скали с тракийски ниши в България. Нарича се Кован Кая – в превод Скалата-кошер, заради вида на масива с десетки кухини в него. Нишите са повече от 100. На пръв поглед вертикалната скала е надупчена съвсем без ред и логика. Кой знае обаче, древните траки вероятно са имали по-сложна божествена система, отколкото ние си мислим. Освен вертикално разположените трапецовидни ниши тук-там има и правоъгълни хоризонтални. Кован Кая се намира на 45 км от Хасково и на 30 км от Маджарово.

16916

Снимка: Димитър Костурков/Peika.bg

6. Белинташ - В източната си част Родопите пазят вълнуваща тайна – Белинташ или „скалата на познанието”. Това е местност, за която казват, че природните енергии си играят с явленията. Стрелките на компасите полудяват от магнетичните сили. Снегът не се задържа, а се топи веднага щом падне. А легендите за нея са толкова необикновени, та чак невероятни. Платото на Белинташ е продълговато и скалисто с дължина 800-850 метра и ширина 20-40 метра в различните зони. Образувало се е вследствие изригването на вулкан, чийто кратер е съседният Караджов камък. Върху скалата е има система от улеи и ямки, които са като скачени съдове и при дъжд водата в тях прелива последователно.

27644

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

7. Вратцата – Любима дестинация на катерачите, Вратцата се намира в самото подножие на Врачанския Балкан. Въпреки сравнително малката надморска височина от около 1400 метра пейзажът е динамичен - гигантски скални отвеси, пещери, водопади. Разнообразието е зашеметяващо!

12995

Снимка: Константина Кочанкова

8. Момчилова крепост - Момчилова крепост се свързва и с името на легендарния Момчил юнак. На младини той бил разбойник, впоследствие бил нает на служба при византийския император. Назначен бил за управител на територии и крепости в Родопите и Беломорието, сред които била и самата Момчилова крепост. Днес на възстановената Момчилова крепост можете да гледате впечатляващ аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак, съпроводен от звук, светлина и специални ефекти. Екран на филма са скалите на крепостта, а зрителите са настанени удобно в малък амфитеатър на върха.

28122

9. Мишкова нива – още едно древно тракийско светилище. Заради сравнително трудния достъп до него (намира се в граничната зона между България и Турция, няма маркировка до него) да посетите Мишкова нива си е истинско приключение.

26142

Снимка: Христо Узунов/Peika.bg 

10. Каменните гъби - Каменните гъби се намират само на 10 минути пеша северно от село Бели пласт, точно до асфалтовия път между Кърджали и Хасково. Високи са до над 2,5 метра, приблизително толкова са широки и гуглите им. В зависимост от това по кое време на деня ще ги посетите и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло.  

4393

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин