10 факта за Катар, които ще ви удивят - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 факта за Катар, които ще ви удивят
Автор: Peika.bg
10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

Страните от Близкия изток често привличат вниманието ни, било то с красивите местенца или уникална култура, която е много различна от нашата. В тези страни има специфични обичаи и правила, които са много интересни за хората от останалата част на света. 

Катар, малка страна, съседна на Саудитска Арабия, която доби популярност покрай Световното първенство, което се проведе там, е чудесен пример за държава с много различна от нашата култура. Има някои факти за навиците и културата на хората в Катар, които ще ви удивят: 

1. Мъжете се поздравяват по интересен начин

10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

На повечето места мъжете се поздравяват само с ръкостискане, но за катарците това не е достатъчно. Там е нормално мъжете да докосват върховете на носовете си, когато се поздравяват, в знак на взаимно уважение. Това показва, че и двете страни са на едно и също ниво и нито единият не превъзхожда другия. Така че, ако срещнете катарец, изчакайте той пръв да ви подаде ръка или... нос. 

2. "Как се чувстваш днес?"

Всеки разговор в Катар започва по този начин. Независимо дали става въпрос за интервю за работа, бизнес среща или обикновен приятелски разговор. Първото нещо, което трябва да направите, когато започнете разговор, е да се поинтересувате от здравословното състояние на събеседника си. Не е нужно да питате за подробности, важно е просто да проявите интерес. След като получите отговор, ще ви бъде зададен същият въпрос. Този първоначален разговор може да отнеме повече време от очакваното.

3. Бъдете внимателни, когато правите снимки

10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

В днешно време сме свикнали да виждаме хора да си правят всякакви снимки на публични места. В Катар обаче е необходимо да имате разрешение, за да снимате каквото и да било. Става въпрос за религиозни места, търговски центрове, летища, военни съоръжения, строителни обекти, индустриални зони и държавни сгради. Снимането на обществено място се счита за престъпление и ако не спазвате закона, трябва да си понесете последствията.

4. Избягвайте да показвате подметките на обувките си

Друг факт, който си струва да знаете, ако решите да посетите Катар е, че показването на подметките на обувките предизвиква недоволство. За тях обувките са продължение на краката, една от най-мръсните части на тялото. Когато сядате, не вдигайте краката си така, че подметките ви да се виждат, счита се за неуважително. 

5. Двойките спят в отделни стаи

Ако пътувате до Катар с вашата половинка, има някои обичаи, които трябва да спазвате. Доскоро на несемейните двойки беше забранено да споделят една хотелска стая. Сега обаче това правило стана по-гъвкаво за чужденците, но все още се прилага за катарците. 

6. Те са много стриктни по отношение на облеклото

10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

В западните страни всеки може да се облича както пожелае и дори използваме облеклото като метод да изразим себе си. От друга страна, катарците нямат същата свобода, тъй като в тяхната страна има разпоредби за това какво могат и не могат да носят жителите и посетителите, дори и при високите температури, които се задържат през цялата година.

В Катар облеклото е доста консервативно. Мъжете могат да носят както традиционните за Катар облекла, така и панталони и ризи на обществени места. Жените трябва да носят дрехи, които покриват раменете, ръцете и коленете им, когато са на улицата. Тези правила не важат за хотели и частни клубове. 

7. Има правила за хранене

В Катар хората ядат от една чиния. Друг съвсем нормален жест е някой да сложи храна в чинията ви с ръце. Освен това храната обикновено се яде с ръце, въпреки че това не важи за всички катарци. Има обаче важно правило- само дясната ръка се използва за хранене, тъй като лявата се счита за нехигиенична. Интересно, нали?

8. Чаят е любимата напитка на катарците

10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

Катарците са нация, която обича да пие чай. Точно както ние пием кафе през целия ден, те винаги имат чаша чай подръка. Има напитка, наречена "карак", въведена в Катар от индийски и пакистански емигранти през 50-те години на миналия век. Това е напитка, която съдържа чай, мляко, вода, захар и кардамон, но може да се добавя и канела, карамфил или джинджифил. Често катарците пият карак, вместо обикновен чай.

9. Въпреки това пият и доста кафе

10 факта за Катар, които ще ви удивят
Снимка: pexels

Кафето също присъства в културата на Катар и е част от националния фолклор. Прието е кафето да се сервира в малка метална чаша без дръжка, като се счита за обида да се пълни до горе. Чашата се пълни до малко над половина. Можете да поискате още кафе, след като го изпиете, но пиенето на повече от три чаши не е обичайно.

10. Някои филми, заснети в Катар

Ако искате да научите повече за Катар, мжоете гледате филми, заснети там. Например, в първия филм от поредицата "Трансформърс" има сцени, които показват малко от страната. Както и в "Операция Форчън: Троянски кон"- шпионски/комедиен филм с участието на Джейсън Стейтъм. Част от него е заснета в столицата Доха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин