10 факта за Мианмар - „Златната земя“ - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 факта за Мианмар - „Златната земя“
Автор: Peika.bg
10 факта за Мианмар - „Златната земя“
Снимка: Unsplash

Мианмар, завладяваща страна от Югоизточна Азия, богата на история и култура, често е наричана „Златната земя“. От спиращите дъха пейзажи до древните си храмове и сърдечните хора, Мианмар предлага уникално и завладяващо изживяване.

В тази статия ще разгледаме десет интригуващи факта за Мианмар, които ще вдъхновят любопитството ви и ще предизвикат желание да опознаете тази пленителна дестинация.

Страната на златните пагоди

Мианмар е дом на изумителен брой пагоди, което му спечелва заслужената титла „Земята на златните пагоди“. Сред тях, пагодата Шведагон в Янгон е наистина уникална. Украсен с хиляди блестящи златни плочи и инкрустиран със скъпоценни камъни, този свещен будистки обект се издига високо като символ на духовната преданост на Мианмар.

Мултикултурен гоблен

Мианмар може да се похвали с различни етнически групи и култури. С над 135 признати етнически групи, всяка със свои собствени отличителни традиции, езици и обичаи, страната е смесица от жизнено културно наследство. Хората от Бамар формират мнозинството, но етнически групи като Шан, Карен, Чин и Ракхайн допринасят за културното многообразие на страната.

Спиращ дъха Баган

Древният град Баган е свидетелство за славното минало на Мианмар. Дом на повече от 2000 храма, пагоди и манастири, Баган предлага хипнотизиращ пейзаж, който изглежда като излязъл от приказка. Докато изследвате района, изгревите и залезите създават магическа атмосфера, хвърляйки златист блясък върху архитектурните чудеса и околните равнини.

Танака

Човек не може да пропусне отличителната гледка на мъже, жени и деца с кремаво жълта паста по лицата в Мианмар. Тази традиционна козметика, известна като Thanaka, се използва от векове. Направена от кората на дървото Thanaka, разбъркана с вода, служи едновременно като естествен слънцезащитен крем и козметичен продукт. Прилагането на Танака е не само практично, но и ценна културна традиция.

Инта и плаващите градини

В сърцето на щата Шан в Мианмар се намира езерото Инле, спокоен воден басейн, известен с уникалния начин на живот и земеделски практики. Езерото е дом на хората от Инта, които са се адаптирали към околната среда чрез изграждане на плаващи градини. Тези градини позволяват отглеждането на култури като домати, краставици и цветя. Изследването на езерото Инле ви позволява да станете свидетели на този необикновен начин на живот.

Мистичните храмове на Мандалай

Мандалай, вторият по големина град в Мианмар, отдавна се свързва с духовността и древните традиции. Градът е украсен с великолепни храмове и манастири, като дворецът Мандалай стои като важна забележителност. В почитания храм Махамуни Буда се помещава статуя на Буда, покрита със златни листа, която привлича поклонници от близо и далеч.

Легендарните гребци Intha Leg

Когато посетите езерото Инле, ще се сблъскате с една наистина забележителна гледка: рибарите. Рибарите от Intha са усъвършенствали уникална техника на гребане, която включва използването на един крак за навигация на техните тънки дървени лодки, като същевременно ръцете им са свободни за риболов. Този необикновен балансиращ акт се превърна в синоним на региона и предлага завладяващ спектакъл за посетителите.

Златната скала

Кацнал несигурно на ръба на скала, Златната скала (Kyaiktiyo Pagoda) е едно от най-почитаните места за поклонение в Мианмар. Легендата разказва, че скалата се държи на място от един кичур от косата на Буда. Всяка година хиляди поклонници изминават трудния път, за да станат свидетели на тази чудна гледка и да отдадат почитта си.

Традиционно кукловодство

Мианмар е известен със своите динамични сценични изкуства, а традиционното куклено изкуство заема специално място в културното наследство на страната. Куклените представления, известни като „Yoke Thay“, са възхитителна смесица от музика, разказване на истории и сложни куклени техники. Куклите, красиво изработени и управлявани от опитни кукловоди, оживяват фолклора и легендите на Мианмар, осигурявайки забавление за публика от всички възрасти.

Светещи скъпоценни камъни от Мианмар

Мианмар отдавна е известен със своята индустрия за скъпоценни камъни. Страната е известна със своите висококачествени рубини, сапфири и нефрит, желани от бижутери по целия свят. Долината Могок, известна като „Долината на рубините“, е съкровищница за скъпоценни камъни.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин