10 факта за остров Капри - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 факта за остров Капри
Автор: Peika.bg
10 факта за остров Капри
Снимка: Unsplash

Италия не е най-голямата страна в Европа, но е изпълнена с толкова много зашеметяващи гледки, интересни забележителности и вкусна храна, че едно или две посещения на страната не са достатъчни. Колкото и пъти да се върнете в Италия, винаги ще има нещо ново, което ще ви впечатли. 

Много туристи посещават остров Капри- малък остров точно до брега на Соренто, сгушен в Тиренско море. Трудно е да се определи какво прави този остров толкова магически, защото всичко - от миризмата през варовиковите стени до къщите, вградени в скалите, превръща Капри в райско кътче. 

Ако планирате да посетите остров Капри, ето 10 неща за острова, които трябва да знаете:

1. Известен е със своя аромат

След като вземете корабче до Капри и започнете да се разхождате по стръмните алеи, ще забележите красиви цветя и лимонови дървета навсякъде около вас. Когато кралица Джована д’Анджо (някога кралица на Неапол) се отправя към Капри през 1300 г., мъж на име Джакомо Аркучи иска да я посрещне с цветя, ръчно набрани от острова.

След като не сменя водата на цветята няколко дни, той осъзнал колко прекрасно мирише тя. С малко работа той създава специален парфюм, известен като Carthusia Perfume, който ухае на цветя. Днес този аромат е един от символите на Капри. 

2. Можете да се изкачите до най-високия връх на Капри

Великолепният остров е съставен изцяло от варовик и има история, датираща от праисторическата епоха. И като по-голямата част от Италия, Капри е планински район, благодарение на Монте Соларо – планината на острова.

Местните жители и посетителите могат да посетят най-високата точка на планината (589 метра), като се изкачат по стълбите на острова или с помощта на седалков лифт от Пиаца Витория в Анакапри.

3. За толкова малък остров, Капри е доста населен 

Когато погледнете остров Капри на картата, това е един от най-малките острови край бреговете на Амалфи. Населението му обаче е около 12 000 души. 

През летните месеци Капри е затрупан от туристи. Има по около 20 000 посетители в периода между юни и септември. Един от най-популярните месеци за посещение на Капри е август, така че имайте предвид дългите опашки и тълпите, ако планирате лятно пътуване до там. 

4. Синята пещера

Една от най-популярните забележителности на остров Капри е Синята пещера. Това е морска пещера на брега на острова, която е дълбока около 150 метра и посреща хиляди лодки ежедневно. Прекрасният син цвят на пещерата се появява благодарение на отражението на светлината във водата, като самата пещера филтрира другите цветови спектри.

Макар че Капри разполага и с други подобни пещери, Синята пещера е най-популярна и най-красива. Можете да наемете лодка и дори да се потопите в сините води. 

5. Един остров- два града

Дом на 12 000 души, остров Капри е разделен на два града: Капри и Анакапри. Капри е по-посещаван, благодарение на популярното си яхтено пристанище и магазините, но можете да вземете такси до другата страна на острова – Анакапри – за едно по-различно изживяване.

Анакапри обикновено е по-малко претъпкан и там всъщност живее по-голямата част от населението. Освен това е по-високо над морското равнище от Капри. От Анакапри можете да се качите на седалковия лифт, за да предприемете 12-минутно пътуване до най-високия връх в Капри. 

6. Вземете си удобни обувки 

Остров Капри може да изглежда малък, но обикалянето му изисква много ходене. Всъщност островът може да се обиколи пеша, което означава, че не е задължително да използвате транспорт, за да стигнете до мястото, което искате да видите.

Въпреки това, благодарение на стръмните пътища и опасните завои на Капри, Капри забранява на туристите да наемат и карат коли на острова. Имайки предвид колко много хора посещават Капри през лятото, трафикът би съсипал красивата природа на Капри и би бил ужасно опасен за всички. Ако ви е необходим някакъв вид транспорт, има таксита и автобуси!

7. Статуята на Капри

Бронзовата статуя се нарича „Дженарино Скуницо“ и е младо момче от Наполеон, седнало на голяма скала, посрещащо туристите с лодка. Твърди се, че казването на „чао“ на статуята носи късмет! 

8. Островът има "чудовищни" зъби

Faraglioni е голямо скално образувание (общо три), което може да се види и от бреговата линия. Всяка скала има собствено име: Stella (тази, която все още е прикрепена към планината), Faraglione di Mezzo (тази с издълбан център) и Faraglione di Fuori. Пътуващите с лодка могат да минат около тези великолепни скални образувания. 

9. Деликатесите на Капри

Салата Капрезе е създадена на остров Капри. Състои се от пресни домати, парченца моцарела, босилек или рукола и зехтин — това е една от най-свежите салати, които можете да опитате на острова.

Капри е известен и със своята шоколадова торта без брашно! Историята на тази торта е много интересна. Твърди се, че просто брашното било забравено в рецептата, но пък резултатът бил зашеметяващ.

Можете да хапнете и двете прясно направени на острова. 

10. Чумата опустошава половината остров

През 17-ти век чумата достига остров Капри и поваля над 300 души. Имайте предвид, че по това време имало само 755 местни жители!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин