10 интересни факта за Куба - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за Куба
Автор: Peika.bg

Куба е мечтана дестинация за много хора, защото е запазила духа си от края на 50-те години на 20-и век почти непокътнат поради комунистическия режим в страната и ембаргото извън нея.

Особената комбинация от латино-реалност в един отмиращ режим и консервираното във времето общество привлича много туристи поради простата причина, че на всички им е ясно, че това положение няма да остане още дълго време. Куба е страна на крайностите, мечта за пътешественици и фотографи и място, за което може да се говори надълго инашироко. Вижте 10 интересни факта за карибския остров.

1. Куба е открита от Христофор Колумб през 1492 г., който си е мислел, че е намерил Китай. Векове по-късно двете държави, все пак имат паралел, защото се управляват от комунистически режими в различен етап на капитализъм.

2. Макар и бедна, Куба се слави с медицината си. През 2011 г. местните власти обявиха, че там започва да се произвежда ваксина срещу рак на белия дроб. Освен това, операциите за смяна на пола са безплатни, а операциите за уголемяване на пениса - безплатни, като двете вероятно са свързани по някакъв начин.

3. Куба има един от най-високите проценти на грамотност сред населението – 99,8% от хората на острова над 15-годишна възраст могат да четат и пишат... но не и в интернет. Защото само около 5% от кубинците имат достъп до интернет.

33557

4. През 1809 г. американският президент Томас Джеферсън предлага на приемника си Джеймс Мадисън да анексира Куба и Канада, за да създаде „империя на свободата“. Американците пробват да направят и двете, но се провалят в Канада с Войната от 1812 г., а през 1959 г. губят контрол и върху Куба, след революцията на Фидел Кастро. Въпреки това кубинците очевидно се опитват да анексират част от САЩ по следния начин - всяка година около 20 хиляди кубински емигранти се добират до Флорида. Според щатските закони, ако кубинците бъдат хванати от бреговата охрана във водата, ги връщат обратно. Ако ги хванат на сушата обаче, те могат да останат в САЩ. В същото време, кубински спортисти периодично бягат от лагерите си в чужбина по време на подготовка или официални събития. Въобще, има доста драматични истории по трасето от Острова на свободата към свободата.

33556

5. Пак на Острова на свободата има 57 хиляди затворници, голяма част от които са зад решетките по политически причини. Страната на свободата пък плаща на Острова на свободата 4085 долара годишно, за да ползва залива Гуантанамо, където също няма свобода, защото има затвор. Последният път, когато кубинското правителство е осребрило американските чекове, е било през 1959 г.

6. В американската база в Гуантанамо се намира единственият McDonald's в страната. Куба отдавна има вражда със западните хранителни и питейни продукти – ромът „Бакарди“ (Bacardi) е бил произвеждан в страната, преди революцията. По същото време Куба, Канада и Панама са били единствените страни освен САЩ, които са били официални производители на Кока-Кола. След идването на власт на Кастро и двете производства са спрени.

33555

7. През 2013 г. за първи път кубинците получиха право да купуват коли, произведени след 1959 г., но това вдигна цената на колите с 400%. Ако една кола струва 52 хиляди долара във Великобритания, то в Куба същата кола струва 262 хиляди долара. Кубинците изкарват по 20 долара на месец, заради което само 50 нови коли са били продадени в страната за първите шест месеца след вдигането на забраната.

8. В Хавана има парк на името на Джон Ленън. Кубинският лидер Фидел Кастро е бил голям фен на творчеството му и дори е разпоредил на мястото да се постави бронзова статуя на покойния бийтъл. В Куба има и друга музикантска връзка, но от друг характер – предполага се, че там все още се укрива Асата Шакур. Лелята на легендарния рапър Тупак Шакур бяга на острова през 1984 г. , след като години наред е преследвана, заради престрелки, убийства, грабежи и отвличания, докато е  организациите на Черните пантери и Черната армия за освобождение. През 2013 г. тя стана първата жена в списъка на ФБР за най-опасни терористи, а наградата за главата й е 2 милиона долара.

9. През 2009 г. В Куба имаше недостиг на тоалетна хартия. По случайност или не, друга социалистическа държава - Венецуела изпада периодично в същата беда. Кубинците могат да са с една идея по-щастливи от 1998 г., защото тогава Фидел им разреши да честват официално Коледа. Той го беше забранил през 1959 г., но папата го е убедил да промени решението си.

33554

10. В Куба е най-голямата колония от фламинго в западното полукълбо (70 000), а на острова има и 3000 растителни вида, които не могат да бъдат открити никъде другаде.

Вече ви се ходи в Куба? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин