10 интересни факта за Северния полюс - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за Северния полюс
Автор: Кристина Кацарска
10 интересни факта за Северния полюс
Снимка: Thinkstock/Guliver

Първата асоциация при споменаването на Северния полюс, естествено, е с Дядо Коледа, летящи елени, припкащи джуджета. Но през вълнуващия месец на коледна треска сме ви подготвили 10 интересни факта за дома на белобрадия старец, които сигурно ще ви изненадат. Идеи почерпихме от NBC:

1. Съществуват два северни полюса. Единият, за който вероятно не сте и помислили, е свързан с магнитното поле и се определя от процесите, протичащи в земните недра. А ето и нещо интересно за традиционния земен Северен полюс – той не е никаква земя, а само лед. По тази причина в зависимост от температурата през различните части на годината, неговата площ се променя. И ако глобалното затопляне продължи, полярните мечки може и да останат без „почва“ под лапите си. Ето интересна информация за Северния магнитен полюс.

2. Северният полюс е причина за международни конфликти. 30% от световния нефтен резерв се намира на територията на Северния полярен кръг. А според американски геолози е възможно процентът да бъде в пъти по-голям заради наличието на още неизследвани части. Проблемът възниква от факта, че Русия, Канада, Дания, Норвегия и САЩ имат пряка връзка с „диамантеното“ място. Всяка от държавите има право да използва залежите на разстояние до 200 мили от крайбрежините си граници, но споровете за притежание на цялата територия са безкрайни.

3. На Северния полюс зимата не е целогодишна. В сравнение с вледеняващите -43 °C, които могат да се усетят през януари, летните (юни-август) нулеви температури могат да се сравнят с убийствена жега. Денят и нощта също се редуват в зависимост от годишното време. Слънчевите лъчи безспирно достигат до тук в продължение на 6 месеца, а през останалите 6 цари пълен мрак.

4. Това не е най-студеното място на планетата. Рекордьорът в това отношение е Антарктида. Там е отчетена най-ниската температура в света, а именно - вледеняващите -89,2 °C.

5. Тук съществува живот... при това разнообразен. Северният полюс е дом за стотици косатки, полярни мечки, северни елени, китове, арктични лисици. Тук ще видите и ред студенолюбиви птици.

6. Дядо Коледа не е единственият приказен обитател на ледената земя. Северният полюс е и родина на еднорозите. Първообразът на тези магични създания е нарвалът – вид арктически зъбат кит, чийто удължен зъб става причина за зараждането на легендата.

7. Работилницата на Дядо Коледа не е на Северния полюс... а в близост до него. Адресът, на който хиляди деца по света изпращат писма с коледните си желания, всъщност е във финландския град Рованиеми в Лапландия. Вижте и точния адрес на Дядо Коледа.

8. Северният полюс е и място за ваканция. Това е перфектната дестинация за любителите на приключения и силни усещания. От юни до август се провеждат постоянни туристически експедиции до мразовитата пустош. Защо не разнообразите лятната си отпуска, като отскочите до там?

9. Там ще откриете и извори с гореща вода. Горещият извор Чена дори е превърнат в туристическа атракция. От 7 часа сутринта до полунощ посетителите могат да си налеят или да се потопят в лековитите води.

10. Провежда се ежегоден Северно-полюсов маратон, известен и като Най-студеният маратон в света. В състезанието участват 225 души от 38 различни националности. Всички те изминават разстояние от малко над 42 км по ледената настилка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин