10-километров поход за билки на Еньовден - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-километров поход за билки на Еньовден
10-километров поход за билки на Еньовден

С 10-километров поход за билки ще започне отбелязването на Еньовден във Велико Търново.

В ранното неделно утро на 24 юни от града ще тръгнат организирани групи, които ще берат росни лечебни треви в местността Гарга баир и по арбанашките поляни. Еньовският поход за билки ще бъде воден от Free Wild Tours и ще започне в 6:00 часа от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

В 10:00 часа ще започне отбелязването на деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди на Самоводската чаршия. Всеки ще им възможност ритуално да премине за здраве през венец, който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

След това Улицата на занаятите ще се огласи от народна музика и ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“.В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.

Еньовден се отбелязва на Самоводската чаршия вече петнадесет години по инициатива на Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“. 

10-километров поход за билки на Еньовден

***

Еньовден

Празникът Еньовденс е чества на 23 срещу 24 юни. В различните краища на страната се нарича по различен начин: Яневден, Среди лето, Иванден, Иван Бильобер. Това е денят на лятото слънцестоене, а православната църква отбелязва рождението на Йоан Кръстител.

Преди изгрев слънце билките са най-лековити. В брането им се включват млади моми, жени,и баячки. Броят на билките трябва да бъде 77 и половина. 77-те билки лекуват точно определени болести, а половинката билка е предназначена за лекуване на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, защото никой не знае коя е тя.

Събраните билки се правят на китки - колкото са членовете на семейството, толкова трябва да са китките. Завързват се с червен конец. След това трябва да се оставят да пренощуват отвън, а на сутринта те служат за гадаене на здравето на съответния човек.

Билките могат да се закачат в дома и да се използват през цялата година за лекуване на различни болести. Останалите билки се използват за направата на Еньовски венец, под който се минава за здраве.

Смята се, че след Еньовден слънцето се отправя към зимата, но преди това става рано, къпе се в реките, като водата им става лековита. А росата, която пада от слънцето, има магическа сила. „Танцуващото слънце“ при изгрев вещае благополучие и здраве.

На Еньовден имен ден празнуват: Еньо, Енчо Яна, Янита, Янко, Яни, Янизар, Янизара, Янимира, Янимир, Янислав, Янислава, Биляна, Йоана, Йоан, Дияна, Диян, Диана, Деян, Деяна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин