10 лесно достъпни водопада в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 лесно достъпни водопада в България

10 прекрасни предложения за приятна разходка до някои от най-красивите български водопади от Ели Иванова и нейния блог Друми в думи

Пролетта е идеалният сезон за посещение на водопади, тъй като топящият се сняг е тяхното най-добро „гориво“. Ето защо, през месеците април и май всички водопади са във вихъра си. През останалата част от годината, много от тях, за щастие, продължават да ни радват, докато други излизат в дългосрочен отпуск.

Ако и друг път сте попадали на страниците на блога ми, вероятно сте забелязали, че съм страстен любител на водопадите. А ако не сте, ето признавам си – може пък и вие да сте запалени по тях, или пък да се заинтригувате. И има защо – всеки водопад изглежда различно, има свой собствен шум, начин на движение и падане на водата. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.

Немалко водопади са доста трудни за достигане, но, за щастие, има и такива, до които се стига много лесно. Преди година написах статия за 10 лесно достижими водопада. Настоящата статия се появява в резултат на обогатения ми опит и представя още 10 лесно-достъпни водопада в България. Насладете им се – те са не само красота за окото и радост за душата … те са здраве! Възползвайте се!

Водопад Боаза до Търговище

Първият от новата колекция лесни водопади на Друми в думи се намира в Търговишкия пролом (Дервента), съвсем близо до главния път София-Варна. Отбивката за водопада е вляво от шосето, ако пътувате към Варна, на около 3 км след село Пролаз преди Търговище. След като се отбиете от главния път, продължавате с колата по стар асфалтов път почти до самия водопад.

Водопад Боаза

Водопадът не е от високите, но мястото е приятно. Повече информация за водопад Боза може да намерите в тази статия.

Гложенски водопад

Гложенският водопад се намира (ако изобщо го има) след село Гложене на път към Тетевен, точно над едно крайпътно заведение. Водопадът се вижда от шосето, а там пред заведението може да спрете да го разгледате.

Гложенски водопад

При първото ни посещение в района този водопад беше пресъхнал, но все пак успяхме да го погледаме на следващото ни идване. Най-подходящо време за посещение на водопада е април-май и то при условие, че през съответната зима е имало много сняг.

Водопад Гюмберджията в Родопите на река Белишка

Намира се до родопското село Белица, община Лъки, и се вижда от шосето. Ние се натъкнахме на този водопад, пътувайки към Загражденските водопади.

Водопад Гюмберджията

Дряновските водопади Сини вир и Андъка

В този раздел с един куршум ще ударя два заека, но е разбираемо, защото двата дряновски водопада са разположени съвсем близо един от друг, макар че са на различни реки. Водопадите край Дряново се намират до Дряновския манастир – чудесно място за отдих и разходка.

Дряновски водопад

Вторият Дряновски водопад

Водопад Скока край Тетевен

Водопад Скока се намира само на около 3 километра от центъра на Тетевен, като по-голяма част от това разстояние може да се измине с кола. На един голям завой на около 2 километра от Тетевен започва кратка, но много красива и живописна екопътека с подобаващо име – Под пръските на водопада. Там до споменатия завой има достатъчно място да се остави колата.

По тази приятна екопътека могат да се наблюдават още няколко водопада, докато се стигне основния – Скока. Един от тях съм поставила като начална снимка на тази статия.

Освен това, в подходящо време, там на същото място – малко вдясно от водопад Скока може да се види и още един водопад. За повече информация, вижте статията.

Водопад Скока до Тетевен

Водопад Сучурум в Карлово

Още един малък, но живописен водопад – това е градският водопад на Карлово. Висок е около 15 метра и водите му падат от Балкана.

Водопад Сучурум

Христовският водопад до град Елена

При пълноводие пролетно време, Христовският водопад прилича на Ниагарския водопад в умален вид. Намира се до еленското село Руховци – малко след селото започва кратка и лека екопътека, по която за около 15 минути ходене се стига до водопада.

Христовският водопад

Крушунските водопади

Това са едни от най-красивите водопади в България. Намират се до ловешкото село Крушуна в природен парк Маарата. Водопадите могат да се обходят по лека екопътека, до началото на която се стига с кола. За повече информация, вижте тази статия.

Крушунските водопади

Чекотински водопад

Чекотинският водопад се намира в района на Ботевград, в двора на Чекотинския манастир. Водопадът е малък, но манастирът е интересен, а комбинацията манастир-водопад е впечатляваща.

Водопадът в двора на манастира

И още: водопадът до Спасовото кладенче над Златица

В горната част на подбалканското градче Златица се намира Златишкият манастир „Вознесение Господне“ и известният извор – Спасовото кладенче. Съвсем близо до извора и манастира тече малък водопад.

Водопадът до Спасовото кладенче

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин