10 любопитни факта за Катманду - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за Катманду
Автор: Peika.bg
10 любопитни факта за Катманду
Снимка: pexels

От 1768 г. до 2008 г. Катманду е бил седалище на управляващото семейство Шах. Катманду се превръща в най-важния търговски и бизнес център на Непал. Колко трябва да се знае за културата и наследството на Катманду?

 

Прочетете тези интересни факти за Катманду:

Връх Еверест е на 240 километра от Катманду

Катманду се намира в долината Катманду в централната част на Непал. Най-високият връх на земята, връх Еверест, се намира на около 240 километра източно от Катманду.

Връх Еверест може да се види от Катманду

За разлика от вярванията на мнозина, връх Еверест може да се види от Катманду. Хълмовете Чандрагири в Катманду предоставят обширна гледка към връх Еверест и Хималаите в ясен ден. 

10 любопитни факта за Катманду
Снимка: pexels

Храмовете на Катманду са пълни с религиозни произведения на изкуството

Катманду е известен със своите религиозни паметници. Градът е дом на различни манастири, храмове и ступи. Храмът Changu Narayan и Pashupatinath в Катманду имат забележителни и исторически религиозни произведения на изкуството.

Катманду е метрополията на Непал

Повечето от бизнес центровете на Непал се намират в Катманду. Освен с туризма, Катманду е известен със своя износ на занаяти, произведения на изкуството, традиционни облекла и хартия. Едновременно с това тези индустрии подкрепят икономиката на Непал.

Непал е страна без излаз на море

С други думи, Катманду няма територия, свързана със световните океани, и е заобиколен от различни нации. Неговите гранични страни са Индия и Китай

10 любопитни факта за Катманду
Снимка: pexels

Катманду никога не е бил управляван от чужденци

Въпреки че повечето от близките страни като Китай и Индия някога са били под чуждо управление, Катманду никога не е попадал в ръцете на колонизатори.

Според геолозите долината на Катманду е била голямо езеро

Тектонското издигане на южния край на долината, както и заграждението на Багмати, са образували голямото езеро преди повече от 1 милион години. С течение на времето езерото се изместило на север, тъй като южният ръб на долината се издигал с 3 см на година. В крайна сметка изветряването на Земята формира долината Катманду.

10 любопитни факта за Катманду
Снимка: pexels

Индуизмът е доминиращата религия в Катманду

Най-доминиращите религии в Катманду са индуизмът, който представлява над 80%, следван от будизма, исляма, киратизма и християнството.

Freak Street е най-известната улица в Катманду

Freak Street, наричана също „Old Freak Street“ е популярна дестинация както за местните, така и за туристите в Катманду. Тази стара улица е мястото за бюджетни къщи за гости, туристически компании, търговски центрове, ресторанти. Известно е също, че хипитата посещават това място през 70-те години.

Катманду е 17-ата по височина столица в света

Разположен на приблизително 1400 метра над морското равнище, Катманду се нарежда като 17-ата най-висока столица в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин