Храм-паметник Александър Невски в 10 любопитни факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Храм-паметник Александър Невски в 10 любопитни факта
Автор: Мира Янева

Вероятно сте виждали на живо храм-паметника Александър Невски поне веднъж в живота си, а може би и минавате всеки ден покрай него. Но често се оказва, че най-малко знаем за местата, които виждаме най-често. Кой е Александър Невски? Знаете ли, че в древни времена на мястото на църквата е имало гробище? Колко далеч се чува камбанният звън?

Ето 10 любопитни факта за най-известния храм в България.

1. Храм-паметникът Александър Невски е построен в памет на руските войници, които са загинали по време на Руско-турската освободителна война и в чест на руския император Александър II, който царува по това време. Това е и причината покровител на храма да е руския светец Александър Невски (в действителност руски княз и светец от 13-и век, покровител на руския император).

2. Когато влезете в храма, вие стъпвате върху някогашно гробище. Първият камък на храма е положен върху част от некропола на Древна Сердика (през 1882 г.).

3. Първоначалната идея е била храмът да бъде изграден във Велико Търново. Издигнат е в София по настояване на княз Александър Батенберг.

4. Въпреки, че храмът е завършен през 1912 г., освещаването му е чак през 1924 г.

5. В основите на храм-паметника е вградена метална кутия с имената на членовете на правителството, както и с причините за построяването му.

6. Храм-паметникът Александър Невски може да побере 5000 души.

7. Звънът от камбаните на храма може да бъде чут в радиус от 15 км (например до резиденция „Врана“). Общото тегло на 12-те камбани е 23 тона, като всички са излети и докарани от Москва.

8. Църквата е облицована изцяло с бял врачански камък, а кубетата са позлатени (площта на златното покритие е 700 кв.м).

9. В криптата на храм-паметника Александър Невски има музей с икони (работно време: 10-18 часа, почивен ден: понеделник).

10. Храм-паметникът Александър Невски е вторият по големина православен храм на Балканите (след Свети Сава в Белград).  

Вижте още църкви в София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин