10 мексикански града, които си струва да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 мексикански града, които си струва да посетите
Автор: Peika.bg
10 мексикански града, които си струва да посетите
Снимка: pexels

От плажове до планински градове, тези недооценени мексикански дестинации имат какво да предложат.

Мексико има купища слънчеви плажове, ослепителни колониални градове и интригуващи исторически места, но повечето от тях са затрупани с туристи. Макар че по-известни места като Кабо Сан Лукас, Тулум и Сан Мигел Алиенде са прекрасни, има много места, преливащи от вкус и култура, лишени от светлините на прожекторите.

Ето кои са красивите мексикански градове, в които можете да се докоснете до автентичната мексиканска култура и ще бъдете очаровани:

Гуанахуато

Обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, регионът е дом на местното население Чичимека, когато прочутата Вета Мадре (Майката на среброто) е открита наблизо. Сега смятан за родното място на мексиканската култура, хълмистият град е пълен с художествени галерии, музеи и театри. Пешеходците могат да изследват стотици тесни улички, които се вият покрай цветните сгради на града, докато повечето трафик се отклонява през иновативните тунели отдолу. Когато краката ви се изморят, изберете един от деветнадесетте площада, където можете да си починете и да се насладите на местната кухня.

Ла Пас

Не позволявайте на незавършения вид на този крайморски град на полуостров Баха да ви заблуди, Ла Пас е истински скъпоценен камък. Разположен на ръба на един от водните басейни с най-голямо биоразнообразие в света (около 900 вида риби и 43 вида морски бозайници обитават този регион), градът иска да защити местните екосистеми, като същевременно запази усещането си за малък град. Известен е с обиколки за наблюдение на китове, гмуркане и шнорхелинг (които ви срещат лице в лице с акули, морски лъвове, гърбати китове и други).

Бара де Навидад

Разположено на 20 минути от летище Мансанило, малкото градче се усеща така, сякаш е заседнало във времето. Със спокойни улички, крайбрежни ресторанти и страхотни плажове, това е мястото, където ще видите истинския чар на Мексико. От защитените води и черния пясък на близкия Куастекоматес до тайните плажове, сгушени в носовете на залива – можете да посещавате нов плаж всеки ден.

Комитан де Домингес

Един от мексиканските Pueblos Mágicos, обозначение, дадено на изключително красиви или културно богати малки градове, Комитан е колониален град, разположен в планинските райони на Чиапас. Със спокоен градски площад, симпатични кафенета, страхотна улична храна и множество луксозни ресторанти - Комитан изглежда като добре пазена тайна. Но близостта на града до няколко от най-очарователните атракции на Чиапас го прави специален. Лесни еднодневни екскурзии до водопадите El Chiflon, Lagos de Montebello и кристално чистите води на Cenote Chukumaltik са само част от възможностите. Наблизо са и руини на маите Tenam Puente.

Сиуатанехо

Въпреки че този курорт на тихоокеанското крайбрежие е по-известен от други, той не е загубил чара си. Разположен само на четири мили от Икстапа, Сиуатанехо е запазил атмосферата, характера и усещането на традиционен рибарски град. Защото всъщност все още е рибарско селище. Централното място в града е крайбрежната алея, известна като Paseo del Pescador (Пътеката на рибаря). По тази алея има много заведения и магазини и е много приятно място за разходка.

Бакалар

Надяваме се, че този малък Pueblos Mágicos ще остане същият прост, озеленен, спокоен град, какъвто е в момента. Но тъй като снимки на езерото Бакалар и неговата дъга от ярки сини нюанси започват да се показват в Instagram, е трудно да се каже какво ще се случи. Повечето дейности по протежение на 26-километровата лагуна включват тази известна вода. Но в района има и очарователни археологически обекти на маите, включително тропическия Кохунлич и внушителния Дзибанче.

Бусериас

Цветно и артистично, това тихоокеанско рибарско пристанище изглежда и се усеща като ваканционен курорт. Ресторанти на плажа, предлагащи пресни морски дарове и гледка към залива Бандерас - и ако имате късмет, може дори да видите гърбат кит. Направете разходка с лодка през залива до изолираната Yelapa, отидете до Puerto Vallarta за малко пазаруване, вземете автобус до Sayulita за урок по сърф или вземете такси до La Cruz за неделния фермерски пазар.

Тепостлан

Местоположението на Тепостлан е в тучна долина, заобиколена от скалисти планини, една от които е увенчана с древна ацтекска пирамида. Не е изненадващо, че малкият град е един от 132-те мексикански pueblos magicos и местните жители са си изградили репутация, че отказват на предприемачите, за да гарантират, че ще остане такъв.

Такско де Аларкон

Богатата барокова архитектура и изобилието от малки странни музеи ще привлекат вниманието ви. Templo de Santa Prisca е изключително красива църква от розов камък, която се извисява над града. Вътре има девет златни олтара от пода до тавана. Museo Guillermo Spratling е малък исторически и археологически музей с предиспански артефакти, докато Casa Humboldt предлага интригуваща колекция от религиозно изкуство.

Кампече

Този укрепен град в Мексиканския залив, историческият район на Кампече, е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на внимателното опазване на неговите отблъскващи пиратите стени и барокова архитектура. Въпреки че няма плажния живот, който може да очаквате от крайморски град, изкуството, атмосферата и архитектурата, както вътре, така и извън стените, го правят забележителен. След като разгледате укрепленията, тръгнете извън града, за да откриете някои от подценяваните археологически обекти на маите в региона, включително Tohcok и Edzna.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин