10 места, които да видите през 2013 година - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места, които да видите през 2013 година
Автор: Peika.bg
10 места, които да видите през 2013 година
Снимка: Daniel Surtees

Всяка година има своите звезди – дори и сред дестинациите. На някои места се очакват пищни тържества, на други – приказни събития, а трети са по-изгодни точно сега. Вижте кои са топ местата, които да посетите през 2013 г.

Шанхай и Пекин, Китай

Защото от 1 януари можете да прекарате до 72 часа в двата мегаполиса без виза. Трудно можете да разгледате тези огромни градове за толкова кратко време, но си заслужава да се възползвате от улеснения достъп до тях. Освен това отскоро високоскоростна железница свързва двата града за по-малко от 5 часа.

Нова Зеландия

Защото в страната следват няколко години, посветени на хобитите. Заедно с последователното излизане на филмите по творчеството на Толкин, Нова Зеландия ще ви пренася във вълшебни земи. Вече ви разказахме за летището в Уелингтън, на което се появи огромен Голъм, и за хобитската кръчма, но подобни инициативи тепърва предстоят.

Египет

Въпреки бурните събития в Египет през последните години, истината е, че сега е може би най-подходящото време да посетите страната на фараоните. Преди всичко защото храмовете, пирамидите и музеите, които обичайно са претъпкани с тълпи от туристи, сега са далеч по-спокойни.

Амстердам, Холандия

2013-та е годината на изкуството в Амстердам. На 1 май приключва ремонтът на Музея на Ван Гог и изложбата на художника, която временно се намира в Ермитажа, ще се върне в своя обновен дом. Освен това през 2013 г. Амстердам ще отбележи 400-годишнината на каналите си.

Ирландия

Повече от 70 милиона ирландци живеят по света и през 2013 г. родината им ги вика да се завърнат у дома си и да преоткрият корените си. По време на целогодишното събитие, наречено Събирането (The Gathering), ирландците ще пеят, готвят, свирят и танцуват в чест на своите традиции. Не е за изпускане.

Лайпциг, Германия

Заради изложбата на иновативен дизайн за обувки. Една изложба, която ще накара сърцата на дамите да бият ускорено. Ще продължи в Граси музей за приложно изкуство от 28 март до 29 септември 2013 г.

Кошице, Словакия

Малцина са чували за словашкия град Кощице, но през 2013 г. ще се чуе много за него, защото като Европейска столица на културата ще събере сред средновековната си архитектура музиканти, художници, фотографи, актьори... Програмата обещава да е интересна.

Марсилия, Франция

Марсилия прави компания на Кошице като Европейска столица на културата през 2013 г. Това добавя нов акцент на града, който е известен преди всичко като плажна и парти дестинация на Лазурния бряг. Вижте Марсилия в различна светлина.

Остров Мадагаскар

Неслучайно наричат Мадагаскар (на снимката) осмия континент – изолацията на острова е довела до развитието на флора и фауна, които не можете да видите никъде другаде на планетата Земя. Тъй като дестинацията започва да набира популярност, времето да я посетите е сега – преди да е станала твърде комерсиална.

Солун, Гърция

Въпреки припламващите от време на време искри на недоволство тук, Солун си остава притегателен център за младежката култура в Гърция. Тук ги няма тълпите туристи от Атина, но пък откъм нощен живот, изискани ресторанти и арт живот Тесалоники е с една крачка напред.  

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин