10 неща, които да свършите преди отпуската - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които да свършите преди отпуската
Автор: Peika.bg
10 неща, които да свършите преди отпуската

Списък с нещата, които е добре да свършите, преди да потеглите на почивка. 

МЕСЕЦ ПО-РАНО

1. Ваксини преди пътуването

Някои страни изискват предварително направени ваксини. Консултирате се с туристическия си агент и личния си лекар.

2. Визи

Много държави все още искат виза на границата. А други, като Русия например, даже изискват уверения от хотела или от хората, при които ще отседнете. Изкарването на виза може да ви отнеме от няколко минути до няколко седмици.

3. Паспорт

Уверете се, че паспортът ви не е с изтекъл или изтичащ срок на годност. В някои страни, като Турция например, паспортът ви трябва да е валиден още 6 месеца след датата на заминаването.

СЕДМИЦА ПО-РАНО

4. Кредитни/дебитни карти

Кредитната или дебитната карта за спешни случаи може да ви спести много мъки и неприятности. Не носете всичките си пари в кеш и задължително дръжте парите и картата на различни места в багажа си.

5. Запознайте се с езика

Винаги е добре до знаете поне няколко думи от езика на страната, в която отивате. Било то, за да се пазарите или просто да се запознаете с местните хора и да се посмеете заедно – елементарните познания само могат да направят престоя ви още по-приятен! Има и много безплатни мобилни предложения, които могат да ви помогнат да научите някои основни изречения от всеки език.

ДВА ДНИ ПО-РАНО

6. Преснимайте си документите за самоличност

Преснимайте всички най-важни документи (паспорт, кредитни карти, самолетни билети, шофьорска книжка, медицински рецепти и сертификати, ваксинации и др.). Освен това оставете на някой приятел или член от семейството копие от документите.

7. Номера за спешни случаи

Пригответе си списък с всички номера за спешни случаи в съответната страна: справки, телефон при проблем с кредитните и дебитни карти, телефон за застраховки, спешни номера, телефон на самолетната ви компания и др.

8. Застраховка „Помощ при пътуване“

Много е важно да имате такава застраховка. Всичко може да се случи и е добре да сте подготвени, за да не давате излишни пари и да си разваляте почивката.

9. Кажете на родител или приятел къде заминавате

Много харесваме филма "В дивата природа" (Into the Wild), но все пак ви съветваме да избегнете подобни усложнения. Оставете на някой близък или приятел подробния си маршрут, а защо не го споделите и във фейсбук?

10. Поща

Помолете някой съсед или приятел да прибира пощата ви вместо вас.  

 

Бяхме ви полезни? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин