10 неща, които да видите и правите в Гана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които да видите и правите в Гана
Автор: Peika.bg
10 неща, които да видите и правите в Гана
Снимка: Unsplash

Отидете и изпитайте цялата топлина, гостоприемство и вълнение, които Гана може да предложи със своите фестивали, цветни пазари, буйни тропически гори и невероятна дива природа.

Запознайте се с невероятни хора и култура, която има дълга и богата история. Насладете се на гледките, звуците и миризмите на уличните пазари на открито в столицата Акра. Ще видите сергии с ръчно изработени местни занаятчийски продукти, ароматни подправки и вкусна западноафриканска храна.

Ето 10 от най-добрите неща, които можете да видите и правите в Гана:

1. Пазарувайте от оживените улични пазари на Акра

Акра е оживен и вълнуващ град, който е пълен с живот и нищо не може да се сравни с контролирания хаос на пазарите, като Макола и Салага. Пресни продукти, ръчно изработени бижута, платове и сувенири от цяла Западна Африка- има всичко, но трябва да умеете да се пазарите за цените. Ще станете свидетели и на някои интересни сергии, които продават корени и сушени растения, използвани като традиционни лекарства и във вуду церемонии. 

2. Потопете се в слънцето, пясъка и сърфирайте на приказните плажове на Гана

Гана има някои от най-добрите плажове в Западна Африка. Просто тръгнете на юг от Акра и ще откриете много километри непокътнат плаж, покрит с кокосови палми. Спрете на плажа Langma и се потопете в океана, преди да се отправите към Big Milly за вечеря. Този ресторант е добре известен по цялото крайбрежие със своите фантастични морски дарове. Можете да отпиете студена местна бира Star Beer, докато слушате ритмите на африканската музика. 

3. Купете си африканска кърпа кенте

Улиците на Акра са пълни с хора, облечени в ярки и цветни платове. Добре познатата тъкан се нарича кърпа кенте и тези традиционни дизайни и цветове някога представлявали престиж и статут. Кенте има богата история и всеки цвят има значение. Златистото кенте първоначално е било запазено за благородниците, тъй като цветът представлява кралска особа и богатство. Можете да видите и как се произвеждат тези традиционни африкански кърпи.

4. Сгответе традиционно ястие от Гана с местно семейство

Запознайте се с местните жители и научете за ежедневния живот по време на курс по готвене и обиколка на местния пазар. Ако сте запалени по храната, тогава това е чудесно занимание за престоя ви в Акра. Ще можете да се пазарите със собствениците на местни магазини, докато избирате сами пресните съставки. След това ще отидете в дома на местно семейство, което ще ви покаже как да приготвите легендарни западноафрикански ястия като Фуфу, Банку с Тилапия и Джолоф.

5. Посетете джаз кафенетата и нощните клубове на Акра

Акра през нощта е оживена и има много клубове, в които има музика на живо или диджеи, които въртят голямо разнообразие от музика- от афропоп до европейски и американски хип-хоп, поп и джаз. Ако искате да се насладите на спираща дъха гледка към града, посетете Sky Bar 25. Този луксозен ресторант на покрива се намира на върха на Alto Tower, най-високата сграда в Западна Африка. В допълнение към гледката, храната и обстановката са невероятни. 

6. Отидете на сафари в Национален парк Мол

Насочете се към северозападната част на Гана и ще откриете националния парк Мол. Дивата природа е невероятна и ще можете да видите антилопи, маймуни и над 250 вида птици. Ако имате късмет, ще попаднете на леопарди и слонове по пътя.

7. Посетете Кумаси

Кумаси е сърцето на занаятчийската култура на Западна Африка и официалната столица на Кралство Ашанти. Ашанти са известни със златните бижута и талисмани, платовете кенте и легендарната издълбана дървена табуретка. Дървените столове са свещени и символични за Ашанти и някога са били използвани от древните владетели. Смятало се също, че столчетата съдържат душите на собственика и се предават от баща на син. Не забравяйте да разгледате музея на двореца Манхия и да видите настоящия крал на Ашанти. Той се появява на всеки 42 дни.

8. Разходете се в Национален парк Какум

Ако търсите страхотно еднодневно пътуване от Акра, тогава се отправете към Национален парк Какум. Това е тропически оазис в сърцето на Гана. Какум е най-посещаваният парк в страната и разполага с около 150 квадратни мили буйни тропически гори. Ще бъдете изумени от разнообразната гама от редки птици, маймуни, застрашени антилопи и неуловимите горски слонове на Гана.

9. Посетете Кейп Коуст

Върнете се назад във времето, докато изследвате робските крепости по Кейп Коуст в Гана. Крайбрежието е осеяно с много древни замъци и крепости, използвани по време на търговията с роби. Замъкът Кейп Коуст и замъкът Елмира са двете задължителни спирки от близо 40-те замъка и крепости по крайбрежието. 

10. Посетете водопадите Wli и изкачете връх Afadjato

В източната част на Гана, на границата с Того, ще намерите най-високите планини в цяла Гана. Дълбоко в тропическите гори на района Hohoe са водопадите Wli, където ще се почувствате като в друг свят. Разходете се през храстите, за да стигнете до долните водопади и след това изкачете планинския склон, за да видите горните водопади. Останете през нощта в Hohoe и бъдете свежи за преход до върха на планината Afadjato, най-високият връх в Гана.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин