10 неща, които непременно да направите в Пловдив - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Автор: Peika.bg
10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: visitplovdiv.com

„Кълна се в Зевс, Херакле, това е най-големият и най-красивият град от всички! Красотата му блести отдалече...“ (Лукиан Самосатски, 165-166 г.)

Ако се чудите кой е описаният град, това разбира се е прекрасният Пловдив! Със своята 8-хилядолетна история той е най-древният, продължително обитаван, град в Европа. Свидетел е на разцвета на 8 цивилизации и култури: праисторическата, тракийската,  римската, византийската, старобългарската, отоманската, цивилизацията на Възраждането и съвременната култура.

Със своите отлично запазени паметници от римската, ранно-византийската епоха и Средновековието, с пищно украсените  възрожденски къщи, с музеите и галериите, Пловдив е съкровище под открито небе, което заслужава да бъде преоткрито! 

50634

Античният театър на древния Филипопол, стадионът, Малката раннохристиянска и Епископската базилики, форумният комплекс са едни от най-впечатляващите паметници, с които Пловдив се нарежда  в "ТОП 10 на най-красивите антични градове в света".

Тук сме събрали (поне) 10 неща, които непременно трябва да направите, докато сте в Пловдив:

1. Разходете се по живописните улички на Архитектурно –исторически резерват „Старинен Пловдив”. Той е културен феномен, формиран в течение на векове от 2-то хилядолетие пр. Хр. до днес. В него са запазени паметници от всички исторически епохи,  а особено красиви са богато декорираните възрожденски къщи. Някои от тях са превърнати музеи, а други в бутикови хотели или пък изискани ресторанти.

50631

2. Докоснете се до многообразието от култури и религии, което съществува  от древността до наши дни.    

3. За да усетите изцяло атмосферата на града, не пропускайте да посетите  някои от многобройните концерти и фестивали, като например оперния фестивал Opera Open, Международния фолклорен фестивал,  Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, който и  тази година беше отличен с Европейски Сертификат за качество,  Есенния салон на изкуствата, Панаирите на занаятите, фестивалите „Вино и гурме“ и „Дефиле на младото вино“ и много други.

50629

4. Посетете и разгледайте многобройните художествени галерии и музеи в Пловдив. Не случайно го наричат „град на художниците”. Тук със сигурност ще откриете своето вдъхновение!

5. Насладете се на една разходка по обновените улички на Капана -  квартал на творческите индустрии, с огромна концентрация на свежи обществени дейности. Той носи усещане за една романтична градска среда и атмосфера. 

50640

6. Потопете се във феерията от светлина и музика на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Тя е и популярно място за отдих.

7. Разхождайте се - това е най-лесния и приятен начин да опознаете града. Подобно на Рим, Пловдив е разположен на седем хълма, които са природно защитени територии със значителен брой редки растителни видове. Те са чудесно място за дълги разходки.

50638

8. Усетете романтичната атмосфера на града. Независимо дали се разхождате по Главната улица или сте в арт-кафене, или ресторант - навсякъде ще можете да усетите уюта и неповторимия чар на Пловдив. 

9. Изберете Пловдив като отправна точка за турове до винарските изби в региона. Съвсем близо е и Бачковският манастир, ски-курортите в Родопите, Розовата долина, долината на Тракийските царе.

50636

10. Оставете сетивата да ви водят. Пловдив има с какво да ви изненада. Той ще бъде  Европейска столица на културата през 2019. Това е първият български град, избран за културен център на Европа за цяла една година. Така че тепърва в града ви очакват много и интересни събития!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин