10 неща, които трябва да знаем за българския спорт - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които трябва да знаем за българския спорт
Автор: Елена Исаева
10 неща, които трябва да знаем за българския спорт
Снимка: Елена Исаева

Спортът, във всичките му форми, е може би най-зрелищното забавление още от древността до наши дни.

В България, спортът има богата история и множество успехи, с които да се гордеем. Празникът на спорта у нас за първи път се чества на 17 май 2007г. Датата съвсем не е случайна. На този ден през 1894г. в София пристигат първите учители по физкултура от Швейцария. Най-известните от тях са Шарл Шампо и Луи Айер.

10 неща, които трябва да знаем за българския спорт
Снимка: Елена Исаева

Всеки вид спорт има уникалната способност да обединява хората, както самите спортисти, така и феновете. Освен това всички знаем, че „Спортът е здраве.“

  1. Четвърти в света – безспорно най-великото ни спортно постижение е четвъртото място на световното първенство по футбол в САЩ през 1994г. За своето време, че и в наши дни, момчетата на Пенев са истински герои. Те носят невъобразима радост на българския народ и поставят националния ни отбор по футбол на световната сцена. Събитията, които се случват по време на участието ни на Мондиал 94 са доста драматични.

Интересът към отбора ни рязко спада, след като стартираме със загуба с 0:3 срещу Нигерия. След това обаче, българският отбор се съвзема и побеждаваме Гърция с убедителното 4:0, както и Аржентина. За най-голямо учудване, бием и Германия, но Италия ни спира и така ставаме четвърти в света. Христо Стоичков се преставя блестящо и е обявен за голмайстор на това световно първенство.

10 неща, които трябва да знаем за българския спорт
Снимка: Елена Исаева
  1. Високо, високо – на 30.08.1987г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина – цели 209 см. Този рекорд все още не е подобрен. Именно това постижение е поставено като арка на входа на Олимпийския музей в Лозана, Швейцария, място, което си заслужава да бъде посетено.

 

  1. Дан Колов – истинска легенда в борбата. Той е от първите спортисти, донесли най-високи отличия изобщо за българския спорт. През 1936г, той става европейския шампион в свободен стил в Париж. Има 1500 хватки, като губи само три. Заради уникалната си издърлживост е наричан „Кинг Конг“, „Балканския лъв“ и „Краля на кеча“.
  2. Вдигане на тежести – първият български свтовен рекорд по вдигане на тежести е на Любен Бозев, който на 27 декември, в далечната 1927г. в Париж, вдига невъзможните до тогава 109 кг.
  3. Да преплуваш Ламанша – осемкратният носител на Свтовната купа по плувен маратон, Петър Стойчев, през 2007г. подобри световния рекорд за преплуване на Ламанша (6.57:50 ч.), като стана първият човек в историята преодолял водите на канала за по-малко от 7 часа.
  4. Най-бързата бяла жена – Ивет Лалова е най-известната ни спринтьорка. Тя е европейска шампионка на 100 м в Хелзинки през 2012г. и европейска шампионка в зала на 200 м в Мадрид през 2005г. участвала е в четири олипмпиади и повод за национална гордост.
  5. Шахмат – тази игра в България има богата история. Позната е у нас още по време на Първтото българско царство. За това свидетелстват намерените фигурки край Плиска и Преслав, които археолозите определят като шахматни. Най-известният ни шахматист е Веселин Топалов, който през 2005 г. става 18-ят световен шампион при мъжете в Сан Луис, Аржентина.
  6. Спортна стрелба – най-успялата ни спортистка в тази област е Мария Гроздева. Тя има две олимпийски титли (златни медали), от летните игри в Сидни (2000г.) и от Атина през 2004г. освен това има още 3 бронзови медали от други олипмийски игри и така става на първо място сред българските спортисти по най-много спечелени олимпийски медали.
  7. Волейбол – мъжкият ни национален отбор по волейбол е един от най силните волейболни отбори в Европа и дори може би в света. Българските лъвове са участвали 8 пъти на олимпийски игри. За съжаление никога не са печелили златен медал в турнирите, в които са участвали, но за сметка на това имат 4 сребърни и 9 бронзови. На световното първенство по волейбол през 1970г.,което се провежда в България стават втори в света.
  8. Алпинизмът в България – през 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист изкачил най-високият връх в света, а именно Еверест (8848м). Той е и първият българин стъпил изобщо на осемхилядник – Лхотце (8516м), това става през 1981г. И двете изкачвания той прави сам и без допълнително кислород. За съжаление загива, слизайки от Еверест. Христо Проданов е изключителен алпинист. Той е 155-ят качил се на Еверест, 13-ят направил изкачването без кислород и първият изкачил се по Западния гребен без кислород. Освен това, Проданов е първият алпинист, който изкачва върха през април месец, когато условията са много тежки.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин