10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора
Автор: Peika.bg
10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора

В сърцето на Пиренеите, закътана между Франция и Испания се намира една очарователна страна - Андора.

Тя предлага комбинация от изключително добри условия за зимни спортове, както и възможност за алтернативна лятна почивка.

Преди да тръгнете към Андора обаче, е добре да знаете няколко неща, които ще са ви от полза. Тук сме събрали 10 от тях.

1. Няма летище

Андора се намира в средата на Пиренеите и нейният пейзаж е толкова планински, че няма как да има летище. Ако искате да пътувате със самолет, най-близките летища са Перпинян, Каркасон и Тулуза във Франция, и Гирона, Барселона, Лейда и Реус в Испания. След това най-добре ще е да се придвижите с кола.

2. Няма влакове

Отново поради планинския си терен Андора няма и железопътна мрежа. Ако пътувате до Андора с влак, най-близката гара е L'Hospitalet-près-l'Andorre във Франция, само на 11 километра от границата. Ако идвате от Испания, можете да вземете влак до центрове като Лейда Пиринеус или Барселона и след това да вземете автобус до Андора.

10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора

3. Наемете кола за пътешествие в Андора

Въпреки че има обществени автобуси, ако искате да разгледате и проучите страната добре, е най-добре да си вземете кола под наем. Така ще можете да посетите всички малки очарователни села и да имате достъп до отдалечени пешеходни маршрути.

4. Една от най-добрите европейски ски дестинации

Може би това е известно само на запалените фенове на зимните спортове, но Андора е едно от най-добрите места за ски в Европа. В страната има четири основни ски курорта: Ел Тартер, Грау Ройг, Валънд Пал-Аринсал и Валнорд Аркалис. Те предлагат чудесни условия, ски училища, предизвикателни писти и сноуборд паркове.

10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора

5. Андора е както зимна, така и лятна дестинация

Разбира се, зимните спортове привличат повечето хора в Андора, но има и много неща, които можете да правите през лятото. Те включват разходка из живописните села, посещение на музеите и пешеходен туризъм през красивите Пиренеи. През лятото тук ви очаква една свежа и много различна почивка.

6. Единственият официален език е каталунският

Каталунският се говори в Каталуния, северозападния регион на Испания, както и в части от Южна Франция, но Андора е единствената страна, където това е единственият официален език.

7. Страната е наистина много малка

Андора обхваща площ от едва 469 кв. км., което я прави 17-та най-малка страна в света. Това означава, че ако сте на почивка тук, е напълно възможно да видите цялата страна по време на вашето посещение. Не е ли прекрасно?

8. Андора е уелнес дестинация

Не само, че Андора е идеална дестинация за ски и туризъм, но и за перфектна уелнес ваканция. В столицата Андора ла Веля се намира най-големият балнеоложки курорт в Европа – Калдеа. В превод името означава „тонизиращо“, "топло“. Курортът използва водата, която излиза от минерален извор с температура 68°C. Тук можете да поплувате в басейни и под открито небе. Можете да постоите в джакузи, в сауната, в турската или пък в римската баня. Да си направите контрастен душ, да се възползвате от ваната за крака, да походите боси по леда. Имате възможност и да се насладите на лечения като масажи, пилинги, аеро бани, тангенторни легла и разкрасителни процедури.

10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора

9. Има много безмитни магазини

Пътешествениците идват в Андора и за да напазаруват добре. Много от магазините тук са безмитни. Това е идеално място да си купите нещо по-луксозно на доста изгодна цена. В столицата на Андора е пълно с търговски комплекси, от които можете да вземете нещо за себе си и за подарък.

10. Чудесна дестинация за любителите на историята

Любителите на историческия туризъм ще се влюбят в Андора. Страната е изпълнена с необичайни музеи и красиви църкви. Разгледайте старата част на градовете Андора ла Вела, Калдеа и Енкамп, където има добре запазени каменни улици и къщи. Не пропускайте и сградата "Домът на долината" в столицата, с характерната си наблюдателна кула. В нея се помещава парламентът на страната от XIV век. В Енкамп пък можете да посетите Музей на автомобила.

10 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Андора


***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин