10 неща, които задължително трябва да носите в планината - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които задължително трябва да носите в планината
Автор: Георги Василев

Трекингът може да бъде много приятен начин да прекарате свободното си време сред дивата природа.В буквален превод думата трекинг (англ. trekking) означава труден, дълъг път, обикновено на места, където единственият начин за придвижване е пеш.

Условията в планината обаче могат да бъдат както благоприятни, така и враждебни, като преминаването от едното към другото става за минути. Затова е много важно да бъдем добре екипирани. В противен случай приятните разходки могат да се превърнат в истински кошмар. Ето нещата, които трябва задължително да фигурират в раницата ви, ако не искате да се окажете неподготвени пред стихиите на майката природа.

1. Спален чувал. Колкото по-високо се качвате, толкова по-студено става през нощта. Разбира се, огънят може да ви топли, но след като заспите или свършат дървата, топлината на огнището бавно си отива. Ако не носите спален чувал, има вероятност да се събудите измръзнали, ако изобщо успеете да заспите.

2. Шалте. Има различни видове шалтета. Целта им е да изолират уязвимото спящо тяло на човек от студа и влагата на земната повърхност. Колкото по-дебело е шалтето, толкова по-добре. По магазините могат да се намерят еднослойни, двуслойни или надуваеми такива. Разбира се, не очаквайте от шалтето магически да пресъздаде уюта на леглото у дома, но все пак това не е целта. Със сигурност, когато температурите паднат, никой не би искал да лежи на голата земя.

3. Подходящи обувки. След като вече сте подсигурили удобното си спане сред природата, много важно е да си приготвите точните обувки за трекинг. Имайте предвид, че ви предстоят доста километри по труден терен. Затова е много важно обувките да имат добра подметка, по възможност с грайфери, за да се избегне възможността за хлъзгане, което може да бъде много опасно в планината. Добрата туристическа обувка също така не пропуска вода, като защитава краката от внезапните горски порои. Резервните връзки също са препоръчителни.

4. Водоустойчиво яке. Много е важно да сте подготвени за дъжд. Защото ако той ви изненада в гората и нямате нужната екипировка, ще се намокрите до кости, а това не е приятно, особено ако температурите не са високи. Хардшел и софтшел якета (леки якета със специални системи, предпазващи от дъжд и вятър) вършат най-добра работа, но ако не разполагате с такова, задължително сложете дъждобран в раницата си. Въпреки че не е толкова удобен, ще ви спаси докато намерите подслон.

5. Челник/Фенер. В гората няма нощно осветление. Всъщност през нощта рядко изобщо има светлина. Затова е важно да носите със себе си челници и фенери, като не забравяте да вземете и резервни батерии за тях. В противен случай денят ви ще приключи със залеза на слънцето.

6. Свирка. Добра идея е да носите малка свирка в гората. Тя се използва в спешни случаи - например, ако се изгубите. Прието е издаването на три сигнала да означава, че сте в опасност. Звукът от свирката може да стигне много по-далеч отколкото човешкият глас, затова има и доста по-голям шанс някой да ви чуе и да се притече на помощ. Важно е свирката да се използва само и единствено при нужда. Иначе може да объркате другите посетители на дивата природа, които могат да си помислят, че сте в беда.

7. Нож. За предпочитане е да вземете швейцарско ножче, по простата причина, че то има много функции и може да послужи в различни ситуации.

8. Храна и вода. Добре е бутилките за вода да не бъдат пластмасови. Алуминиевите бутилки не са по-тежки, а запазват качествата на водата за доста по-дълго време. Препоръчително е да носите шоколад и дъвки, защото те бързо набавят нужната енергия за да продължите, особено по по-трудните маршрути.

9. Слънцезащитен крем. На по-голяма надморска височина нивата на ултравиолетовите лъчи достигат опасни нива (10+), дори когато температурата не е много висока. Причината за това е изтъняването на атмосферата. Смята се, че UV радиацията се увеличава с 4% на всеки 300 метра повишаване на надморската височина. Ако не желаете да се върнете изгорели от планината, трябва да бъдете подготвени и за това.

10. Лекарства. Въпреки, че в гората могат да бъдат намерени горски аптечки, препоръчително е да носите лекарства със себе си за всеки случай. Препоръчително е да разполагате с лекарства за треска, обезболяващи, против диария и гадене, спирт или кислородна вода за промиване на рани и бинт.

Ако вече сте добре екипирани и подготвени за изпитанията на планината, можете да започнете своето собствено приключение сред дивата природа

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Охльо Бохльо, 02.08.2013 | 15:44
наистина много полезни съвети ако не сме ходили в планината скоро.
Uchtiviq Los , 26.07.2013 | 10:46
наистина полезна статия,особено за начинаещи планинари :)
Абонирайте се за нашия бюлетин