10 от най-красивите градчета на Южна Италия част I - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от най-красивите градчета на Южна Италия част I
Автор: Елена Исаева

Италия е мечтана дестинация за любителите на древната история, вкусната храна, хубавото вино и модата. В която и част на страната да се озовете, ще се чувствате прекрасно и ще имате възможност да се наслаждавате на всички дадености, които прелага. Всяко населено място си има свой собствен почерк така да се каже – традиции и стил на живот, история, географско местоположение, дух и настроение, емоции, които пробужда в нас, незбравими спомени и желание да се връщаме отново и отново. Италия е любов от пръв поглед и любов завинаги.

 

Всеки регион в страната на ботуша е уникално красив и неповторим, сам по себе си чаровен и съвсем различен от останалите. Севера от Юга са коренно различни. В тази статия искам да ви запозная с някои от най-красивите населени места на Южна Италия.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част I
Снимка: pixabay.com

Неапол е третият по големина град в Италия след Рим и Милано. Основан е между IX и VIII век пр. н. е. от гръцки колонизатори. В своята многогодишна история е бил под различни чужди влияния и владения, свидетелства, за които са останали и в наши дни. Днес градът е многолик и пъстроцветен, шумен, динамичен, пулсиращ на високи обороти. Град на контрасти, замъци, пластове история, мноогбройни исторически забележителности, безумен трафик, а наред с всичко това и безкраен чар и красота. Родният град на пицата завладява с цялата тази врява, хаос и типична неаполитанска шумотевица. Каквото и да чувате за Неапол, доверете се на собствения си вътрешен глас, ако ви нашепва и тегли към него. Заслужава си да го посетите, да хапнете вкусна пица, приготвена по оригинална неаполитанска рецепта, да разгледате забележителностите, да се разходите по тесните улички, някои, от които са толкова тясни, че срещуположните съседи могат да си разменят продукти от прозорците си. Ако пък сте и от смелчаците, то направете си разходка и в по-късните часове, тогава представата ви за Неапол ще бъде напълно завършена.

10 от най-красивите градчета на Южна Италия част I
Снимка: pixabay.com

 

Столицата на Калабрия, Катандзаро е разположена на брега на Йонийско море. Етимологията на името му идва от местоположението на града, който е построен над дълбока клисура, а в превод от гръцки означава „над пролома“. Този живописен град е основан през VII век пр. н. е. от гръцка колония. Своя разцвет бележи през XV век, когато започва производството на велур и коприна.

В Катандзаро не могат да се видят много архитектурни забележителности, тъй като са разрушавани при силни земетресения, с изключение на някои от тях като Норманския замък, който датира от 1070 г. и в по-голямата си част е запазен. В града има много музеи, в които можете да разгледате интересни артефакти, разказващи за богатата му и древна итория. Символ на Катандзаро е Норманската катедрала, посветена на Богородица и апостолите Св. Петър и Св. Павел, чийто строеж е завършен през 1121 г., но при големите земетресения голяма част и от нея е разрушена.

Катандзаро няма популярността на световно известните и познати места, тук не идват много туристи, но за тези, които са го открили и посетили, градът е изключително гостоприемен, предлага вкусна храна от местната кухня, невероятен дух и прекрасна атмосфера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин