10 причини да видите Самоков - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Самоков
Автор: Кристина Кацарска

Независимо от сезона сгушеното в полите на Рила градче – Самоков, е дестинация, към която си струва да се отправите. Тук ще намерите интересни занимания целогодишно, дори когато снегът все още не е затрупал пъстроцветните есенни листа, а лятото отдавна е отминало. Представяме ви десет от многобройните причини, поради които ще го обикнете:

1. Като планински град Самоков ще ви отведе сред иглолистни гори с аромат на смола и шум от река. Лаго и Ридо са двете местности, до които бихте могли да достигнете без проблем от всяка точка на града. През първата (Лаго) преминава най-дългата река у нас – Искър (пресичаща целия град). По въжени мостчета и камъни можете да подскачате от бряг на бряг. Гората се слива и с Туристическата градина – малък парк с пейки, заведения, люлки и тук-там миловидни таралежи. В другата част на града ви очаква Ридо с още толкова зеленина и закътано ресторантче, представляващо дървена къщурка, която се вижда от целия град.

2. След спокойната почивка ви предлагаме да се отдадете на история. Историческият музей е мястото, където ще видите макет на самокова – машина, която сама кове желязо - откъдето произлиза и името на селището. Тук се намира и първата печатна преса в България (1828 г.). Очакват ви близо 30 000 експоната, разпределени в няколко колекции, включително и фотографска. Музеят е и един от 100-те национални обекта на България.

3. На минута път от музея ще откриете и читалище-паметник "Отец Паисий". Сградата е открита през 1923г. като Дом-паметник на загиналите във войните от 1912-1913 г. и 1915-1918 г. (паметните плочи на загиналите във Втората световна война се намират върху фасадата на Дома на армията). Върху фасадата ще видите скулптури на средновековни воини и орли, паметни плочи, а над тях релефи, изобразяващи боевете при Криволак, Калиманица, Булаир и Кота. А вътре се помещават библиотека и зала, в която се провеждат концерти, театри и други представления.

4. На тръгване оттам непременно минете и покрай Голямата чешма. За тази масивна постройка се носят редица легенди. Ако се загледате, ще забележите, висящата на върха й халка, в действителност, представляваща зенгия (стреме). Вярва се, че това е била обецата на великия Крали Марко. Но по-итригуващото местно вярване е свързано с последиците за отпилия вода от тази магическа чешма. Замислете се добре преди да утолите жаждата си, защото след това ще сте орисани да останете завинаги в града след пищна сватба с местен момък или девойка. Друга интересна чешма е и богато орнаментираната Чадър чешма.

5. Градът разполага с още едно място, отбелязано сред 100-те обекта на страната - Девическият манастир “Покров Пр. Богородици”. Известен е повече като Бабите, заради своята основателка баба Фота, дарила имотите си на Рилския манастир и създала този. Още щом преминете прага, ще почувствате спокойствие и уют. Дори и да не сте религиозни, ще изпитате покоя в затъмнената църква с изящно изрисувани прозорци.

6. Още щом пристъпите в двора на Митрополитската църква ("Успение на св. Богородица"), ще преминете в друг свят. Зеленина, каменна чешмичка, пейки, камбанен звън. Иконите тук са рисувани от майстори от прочутата Самоковска художествена школа.

7. Самоков е и град на спортисти. Известен е със своя баскетболен отбор Рилски спортист. А от 2008 г. функционира и сравнимата със столичната „Арена Армеец“ спортна зала – „Арена Самоков“. В нея се провеждат големи спортни баскетболни и волейболни съревнования. Разполага с фитнес, басейн, зали за аеробика, за танци и др.

8. Ако търсите приключение в околностите на града, посетете Шишманово кале (Шишманово градище). Това е античен и средновековен град, разрушен от османците през XIV век. Разположен е на 3 км южно от гр.Самоков, в подножието на Доспейската планина (Лакатишка Рила). Счита се, че тук е мястото на последната битка на цар Иван Шишман с османската армия, а и негов гроб. За този значим археологически обект се носят и много легенди. Вярва се, че в околността са скрити хазната и короната на българския владетел. Преданията разказват, че по време на последната му битка, след като е отсечена неговата глава, храбрият и жертвоготовен цар Иван Шишман, продължава да се бори и да разсича противниците си. А разпръсналата се от падналата глава кръв образувала седем локвички, превърнали се в съществуващите днес седем извора – Цареви кладенци.

9. Когато се завърнете в града, все още под въздействието на магични истории, посетете Байракли джамия. Тя ви предлага още едно приказно пътешествие. Храмът не функционира по предназначение, а представлява музей. Минарето е украсено с тухли, подредени спираловидно, а богато изписаните орнаменти отвътре и отвън на цялата джамия са дело на зографи от Самоковската школа.

10. А след изморителните пътешествия и разходки Самоков ви предлага да се презаредите с енергия с традиционния за тук зелник. Това е вид вита баница, чиито крайни кори са пълнени със сирене, но централните ще ви изненадат със свежа плънка от лук и киселец. И преди да си тръгнете, в никакъв случай не пропускайте да опитате всеизвестните вкусни самоковски картофи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин