10 причини да видите Стара Загора - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Стара Загора
Автор: Николина Рускова

Голям надпис „Добре дошли в Стара Загора – център на вселената” посреща посетителите на града. И това не е случайно! Убедете се лично – ето 10 неподозирано любопитни причини да се впуснете в незабравимо пътешествие до Града на липите, правите улици и поетите!


1. Брюкселското пикаещо момченце в центъра на Стара Загора

Няма нужда да ходите чак до Брюксел и да си проправяте път с лакти сред тълпата, наобиколила прочутия символ на белгийската столица. Вместо това отскочете до Градската градина в Стара Загора. Над чешмичката там ще видите копие на известния брюкселски паметник Манекен Пис. Така ще можете да го разгледате на спокойствие, да си направите снимки, които веднага да споделите с приятели като се възползвате от безплатния безжичен интернет в парка. Отскоро до чешмичката има и желязно сърце, на което може да заключите катинар – символ на неразрушимата сила на любовта и връзката между двама влюбени.

2. Часовникът на кукления театър

На всеки кръгъл час часовникът на кукления театър изнася собствено куклено представление. В продължение на няколко минути можете да се насладите на весела музика, съпровождаща жизнерадостния парад на цветните кукли. Ако пък имате време, отбийте се и за някоя постановка в театъра.

3. Осем хиляди години история

Стара Загора е опустошавана неведнъж през вековната си история, неколкократно е преименувана и кръщавана от древни траки, римляни и византийци. Затова не е изненада, че останките от антична централна улица служат за основа на историческия музей в града. Въпреки че е един от най-старите в България, от 2008 г. музеят се помещава в нова модерна и забележителна сграда. Фасадата е във формата на пясъчен часовник, а експозициите нагледно разказват историята на града от 6-то хилядолетие преди Христа до 19-и век. Музеят е отворен за посетители от вторник до неделя от 10 до 18 ч. Билетите са на скромната цена от 5 лева за възрастни и само левче за учащи и пенсионери. Ако пък решите, че искате да научите малко повечко исторически интересности, беседата на български ще ви струва 10 лева.

Паметникът "Бранителите на Стара Загора" също е символ на славната история на града. Открит е през 1977 г. в чест на 100-годишнината от битката за Стара Загора по време на Освободителната война. Впечатление прави 50-метровият бетонен монумент във формата на развятото Самарско знаме, което жителите на руския град Самара подаряват на българските опълченци. Величественият паметник включва още костница и "вечната стража" от шестима български опълченци и руски офицер, бранещи града. Уникалната забележителност се намира в покрайнините на града като до него водят 100 стъпала.

4. Музеят на религиите

След опожаряването на града по време на Освободителната война оцелява само една сграда – Ески джамията, която днес е музей на религиите. Това е една наистина необикновена джамия. Разположението й е изключително любопитно – вместо да сочи към град Мека, както повелява мюсюлманската традиция, нейната ниша е насочена на юг. По стените на джамията са открити рисунки със светски мотиви, което също не е типично за мюсюлманските храмове. Предполага се, че причината за тези особености е вероятното й построяване от българи християни. Обяснение за необичайното разположение на джамията дава и откритата средновековна църква, върху чиито основи е била издигната джамията. Новата постройка вгражда християнския храм и е съобразена с неговото разположение. Открито е, че още по-назад във времето, на мястото на църквата е имало езическо светилище на траки. Достоен музей на религиите! Отворен е за посетители от вторник до събота от 10 до 18 ч. Билетът за възрастни е 3 лева, а за ученици и студенти – 1 лев.

5. Операта – първата в България извън столицата

Най-голямата оперна сграда на Балканския полуостров е опожарена през 1991 г. като са унищожени ценни костюми и декори. Възстановяването й отнема близо 20 години, за което до голяма степен помагат даренията на гражданите. Така новата функционираща опера въплъщава любовта на старозагорци към изкуството. Днес тя разполага с най-голямата въртяща се сцена в страната и е оборудвана със система за художествено осветление.

6. Разкопките из града

Като един древен град Стара Загора е осеяна с открити останки от отминали епохи. Античният амфитеатър до Съдебната палата и най-добре запазените в Европа неолитни жилища са само част от тях (Музей "Неолитни жилища", ул. Армейска 20). Късноантични подови мозайки могат да се видят в тунели под булевард „Генерал Столетов”, както и в сутерена на Пощата в града.

7. Живописната библиотека

Регионалната библиотека в Стара Загора е с изцяло подменен облик от 2007 г. насам. По-горните етажи на сградата гледат към откритата градина, която пък, от своя страна, се простира върху покрива на уличен тунел. От терасите на градината се стича водопад, който завършва живописната картина. Градината е достъпна за посетители и извън работното време на библиотеката.

8. Аязмото

Богатият на растителни местни и екзотични видове парк има бурна история, но гражданите съумяват да го опазят през годините. Ако се преборите с изкачването на Аязмото, на върха ви очакват множество пейки за отдих, игрални площадки и дори Зала на смеха. Градската зоологическа градина, красивите фонтани, пъргавите катерички са само част от изненадите, които крие Аязмото.

9. Обсерваторията

Първата обсерватория в страната се намира тук. „Юрий Гагарин” е основана през 1961 г. и организира беседи и наблюдения на небесните тела.

10. Къщата-музей „Гео Милев”

В къщата-музей можете не само да се разходите из дома на поета, но и да изгледате документален филм за живота му. Това се превръща в истински спектакъл благодарение на модерната техника за светлинни и звукови ефекти! Отворена е за посетители от понеделник до петък от 8:30 до 17 ч., но при предварителна заявка посещения са възможни и през почивните дни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Деси Ангелова, 22.07.2015 | 13:51
Поздравления за хубавата статия :) Обичам родния си град и се изпълвам с хубави чувства като чета подобни думи! До всички негативни коментари: Със сигурност има още неща, които да се изброят! Аз предлагам всеки от вас да напише статия с "10 причини да видите Стара Загора", а защо пък да не обогатите още списъка ;) Едва ли авторът ще се обиди, даже ще бъде поласкан спорен мен!
Krasimir Angelov, 11.01.2014 | 14:36
Художествената галерия - старите градски хали!
Velin Boshnakov, 15.12.2013 | 02:07
Самарското знаме, езерото загорка, езерото долу до станционната градина, липите, правите улици и красивите жени :)
KK, 14.12.2013 | 11:51
До възмУтения и огорчен Иванов: 3. Осем хиляди години история "Паметникът "Бранителите на Стара Загора" също е символ на славната история на града. Открит е през 1977 г. в чест на 100-годишнината от битката за Стара Загора по време на Освободителната война. Впечатление прави 50-метровият бетонен монумент във формата на развятото Самарско знаме, което жителите на руския град Самара подаряват на българските опълченци. Величественият паметник включва още костница и "вечната стража" от шестима български опълченци и руски офицер, бранещи града. Уникалната забележителност се намира в покрайнините на града като до него водят 100 стъпала." Чети, преди да коментираш.
Иванов, 11.12.2013 | 13:47
Ще ме проващате, дами и господа - ще се опитам да запазя колкото мога възмущението и огорчението си в следващите редове.... А САМАРСКОТО ЗНАМЕ къде остава в тази иначе интересна класация!?!?!? Тази светиня, този исторически паметник и символ на града!?!? Този монумент на славата и величието на падналите за свободата на града и на държавата знайни и незнайни родни и чуждестранни воини!? Замислихте ли се!?!
Иванка Караславова, 11.12.2013 | 11:37
Музеят на неолитните жилища е на ул. Армейска 20 :)
Galin Stefanov, 11.12.2013 | 11:33
Къде са неолитните жилища?
Абонирайте се за нашия бюлетин