10 странни правила за пътуване в Антарктида - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 странни правила за пътуване в Антарктида
Автор: Peika.bg
10 странни правила за пътуване в Антарктида

Ако търсите уникална дестинация за пътуване, Антарктика свои доста високо в този списък.

Въпреки че е едно от най-студените места на Земята, то е чудесно за наблюдение на уникалната природа, която не можете да видите никъде другаде. Антарктида е един от най-девствените райони в света и основно се използва като център за научни изследвания. По тази причина, посещението на Южния полюс е свързано със спазването много строги правила.

Вижте 10 от тях:

1. Не ходете върху растенията

Представите на повечето хора за Антарктика са свързани с безкраен сняг, но там също виреят растения. Най-често това са няколко вида мъхове и лишеи. Както можете да се досетите, се изисква много дълго време, за да пораснат. През шестте месеца на вечен мрак и температури, които дори през лятото са около -20 градуса по Целзий не са най-благоприятните условия за растежа на тези видове. Затова категорично е забранено стъпването върху тях, вместо това се старайте да стъпвате само върху снега. Мъховете и лишеите са жизненоважен за екосистемата на Антарктида.

2. Спазвайте висока хигиена

Говорейки за екосистемата на Антарктика, трябва да знаете, че тя е доста крехка. Въпреки това във времето човекът се е намесил в нея и сега на Южния полюс има много привнесени видове. Повечето от тях са растителни видове (приблизително 121, включително гъби), но по някакъв начин хората са докарали и 72 безгръбначни, 8 бозайника и 3 вида птици. Сега дори има и червеи в Антарктида. За да се спре пренасянето на външни за района видове  съществуват много строги правила за хигиена. Всичко, което взимате със себе си на Антарктика, трябва да се измие добре, да се обеззарази и да се проверява всеки ден, за да сте сигурни, че не носите нищо, което да заплаши екосистемата.

3. Не пипайте и не хранете животните

Повечето от правилата за наблюдение на животните са доста ясни: поддържайте точно определеното разстояние за наблюдение (има конкретни разстояния за конкретни животни), бъдете спокойни и не ги хранете.Правилата за лишеите се прилагат и тук, тъй като някои видове птици обичат да скриват яйцата си сред тревите и мъховете. И още нещо много важно - не докосвайте пингвините, дори да искате да им помогнете, не трябва да ги пипате!

10 странни правила за пътуване в Антарктида


4. Оставете делфините намира

Има и ръководства за наблюдение на китове и делфини. Повечето включват вече изброените правила, плюс още няколко. Едно от тях е да не плаватес лодка сред група делфини - от една страна, за да не ги притеснявате, от друга - да не ви обърнат в ледените води.

5. Помагайте на китовете

Ако морско животно, като кит например, се хване в риболовно оборудване, трябва да му помогнете. Тук не говорим да се гмуркате във водите, тъй като това се прави само от опитни членове на екипажа. Вие можете да помогнете, като направите снимка, да отбележите  местонахождението ви и вида на заплелото се животно. Изпратете информацията до водещия на експедицията и той ще се погрижи животното да бъде спасено.

6. Забравете за оръжията

Може да ви звучи логично, но повярвайте, правилното е въведено, защото явно някой някога го е нарушавал. При никакви обстоятелства не носете пистолет или някакъв вид взривно устройство
на Антарктида. Тя се счита за мирна зона, така е нека да продължи да бъде такава.

10 странни правила за пътуване в Антарктида


7. Не взимайте нищо за спомен

Повечето хора обичат да си взимат нещо за спомен от местата, на които са били. Понякога това е просто едно камъче. В Антарктика обаче това е напълно забранено. Неща като камъчета, пера, кости, яйца и всякакъв вид биологичен материал, включително почва, са забранени за изнасяне от Южния полюс. Ако случайно откриете нещо от научен интерес - например вкаменелост или нещо друго, направете снимка и я покажете да водещия експедицията. Той ще се погрижи информацията да стигне до изследователите.

8. Пазете съществуващите обекти и сгради

Може и да ви е странно, но на Антарктика съществуват редица "исторически" обекти - стари бази, изоставени хижи, които някога са били използвани от изследователи и учени. Отнасяйте се с тях като към вид паметник - не взимайте нищо от тях и ги оставете във вида, в който сте ги видели. При извънредни ситуации, като изненадваща буря, те могат да бъдат използвани. В някой от тези обекти все още се извършват научни изследвания, така че внимавайте да не нарушите работата на учените.

9. Съберете пепелта от цигарата си

Не знаем кой пушач би се осмелил да пуши на едно от най-чистите места на планетата, но явно има и такива. Специално за тях е въведено правилното за събиране на пепелта. Ако решите на пушите, пепелта от цигарата трябва да се събира, както събирате боклука си и да я хвърлите, час когато напуснете
Антарктика. Освен това трябва да знаете, че там можете да пушите само в определени райони.

10 странни правила за пътуване в Антарктида


10. Не очаквайте да бъдете спасени, ако се загубите

Това може и да звучи сурово, но в Антарктида има ограничен брой хора, които са с ограничен ресурс. Континентът е два пъти по-голям от Австралия, на него е регистрирана най-ниската температура на Земята (-89,2 градуса по Целзий), така че не можете да се надявате на помощ, каквато бихте получили на друго място. Ако се отклоните от трасето, по което се движи групата, е много вероятно да не изпратят човек да ви търси, така че бъдете внимателни. Освен това, дори да пратят някой след вас, непредсказуемите метеорологични условия могат да направят спасяването ви невъзможно. Следете групата си, изпълнявайте инструкции, не стъпвайте върху ледници и всичко ще бъде наред!

Някои от тези правила може и да ви изглеждат крайни, но целта им е само да защитят крехката Антарктида и да бъдете в безопасност на континента, така че - спазвайте ги!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин