10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия! - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия!
Автор: Peika.bg
10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия!

Искате да разкажете за свое вълнуващо пътешествие? Вие сте блогър, журналист или пък искате да станете такъв? Тогава може би ще имате нужда от няколко ценни съвета, които да ви помогнат да представите преживяванията си разбираемо и интересно!

Подготвили сме ви 10 съвета, които ще ви вдъхновят да разкажете за своите приключения по най-добрия начин! Следвайте ги, но не забравяйте, че понякога нарушаването на правилата може да се окаже още по-успешно (ако първо знаете кои са правилата, разбира се)!

1. Имайте ясна история

Пътуването е поредица от събития. Някои от тях ще бъдат интересни, ако сте изкачили Килиманджаро например, но други не толкова - като факта, че сте пристигнали на време за полета. Като писател, първата ви работа е да си изберете конкретна история, която да разкажете. Тя се формира от събитията, които са ви се случили по време на пътешествието. Избирайте внимателно и запомнете, че накрая всички преживявания трябва да се съберат в една хомогенна история.

2. Имайте цел

Някои пътешествия имат физическа цел - изкачване на връх, прекосяване на река, спускане в пещера. Тази цел дава смисъл на цялата история. Читателят трябва да разбере каква е целта на вашето пътешествие и да остане до края на текста, за да разбере дали сте я постигнали. Разбира се, има и пътувания, които нямат очевидна цел. Те са по-скоро са за откриване на място, за изучаване на конкретна култура, за потапяне в атмосферата на екзотична дестинация. В този случай създайте личната си цел, личния си мотив да сте на това място. Можете да използвате изрази като "Исках да разбера; да се докосна; да усетя...". Така читателят ще се ориентира по-добре в непознатата обстановка, в която го поставяте.

3. Структурирайте историята

Историите имат характер, диалог, темпо, напрежение, драма. За да не бъдат хаотични, те се нуждаят от оформяне, с цел да задържите вниманието на читателя. Ако му разказвате безброй много различни случки, които не са свързани по между си, хората бързо ще загубят интерес към написаното. Макар да описвате реално случили се събития, вие трябва да имате сюжет, по който да се движите. Трябва да имате въведение, цел, същинска част и заключение - това ще задържи вниманието на читателите от началото до края на вашия текст. Ако ще публикувате историите си онлайн - не се отклонявайте прекалено много. Текстове между 1000 и 2000 думи са достатъчни, за да разкажете случилото се. Ако все пак не успеете, можете да го направите в няколко части. Така читателите ще прочетат целия текст и ще очакват продължението.

10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия!
Снимка: Rana Sawalha on Unsplash

4. Напишете неотразим първи параграф

Можете да започнете текста си по какъвто начин искате, стига той да е достатъчно интересен, за да привлече вниманието. Можете да използвате хумор, диалог, драма, въпрос, но първите изречения трябва да са особено въздействащи и запомнящи се. Можете да започнете да разказвате и отзад напред. Всичко е във вашите ръце, но знайте, че скучното и банално начало ще отблъсне читателите.

5. Използвайте диалог

По време на пътешествието си със сигурност срещате и си говорите с хора, ако пък не пътувате сам, то диалозите с вашата компания са неизбежни, така че включете ги! Пряката реч разчупва текста, право го по-жив, по-истински. Читателят много по-лесно ще си представи нещата, за които разказвате и ще се припознае.

6. Покажете и разкажете

"Показване" и "разказване" са двете най-важни техники, когато пишете за пътешествие. Най-вероятно вие ги използвате, без да се замисляте за това. Разкажете това, което сте видели, вкусили, чули, почувствали. Покажете случилото се през вашите очи. Звуците, цветовете, ароматите - това пренася читателя веднага на мястото, за което разказвате. Когато показвате нещо със снимка, не я преразказвайте. Опишете това, което няма как да се запечата и усети от фотоапарата. Разказът и снимките трябва да се допълват, а не да се бият или преповтарят.

10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия!

7. Забавлявайте се, а не впечатлявайте

Начинаещите писатели често се опитват да впечатляват с литературни фрази или сложни думи. Смисълът на текста е да предаде емоциите и преживяванията ви по възможно най-добрия начин. Под "добър" можете да разбирате - интересен, разчупен, вълнуващ. Целта не е да се опитвате да впечатлявате със сложен изказ. Колкото по-лесно и гладко върви текстът, толкова по-голяма е вероятността да бъде прочетен до край.

8. Използвайте ярък език

Текстовете за пътешествие често са претъпкани с безсмислени думи и фрази като: зашеметяващ, невероятен, разнообразен, уникален. Тези думи не носят информация, не предизвикват детайлни представи и изглеждат като пълнеж и невъзможност да измислите подходяща дума. Опитайте се да бъдете по-описателни - разкажете какви са цветовете, формите, какво усещате, когато сте на мястото. Представете си, че трябва да представите мястото така, че човек, който не го вижда да може да го нарисува само по думите ви.

9. Оставяйте обозначения

Ако се скитате из непозната страна, ще търсите табели и маркировки, които да ви упътват. Същото е и с текста и вашите читатели. Те не знаят накъде ще ги поведете, затова, когато сменяте местоположението си - опишето го добре, за да могат хората да следят разказа ви. Не забравяйте и от време на време да припомняте коя е главната ви цел.

10 ценни съвета как да пишем вдъхновяващо за пътешествия!

10. Изберете разчупен финал

В усилията си да включите всички очарователни места и неща, които са ви се случили, може да се получи една центрофуга от дума, в която читателят да се заклещи и да не може да излезе. Трябва да знаете кога да натиснете спирачките и да насочете разказа към неговия край. Покажете, когато той наближава. Не секвайте разказа изведнъж. Помислете къде сте започнали пътуването, къде сте сега и се опитайте да обобщите опита. Както първите изречения, така и последните са изключително важни. Те са като десерта, чийто вкус остава след вечерята. Може тя да е била великолепно вкусна, но ако десертът е кофти, неприятният вкус остава. Същото се случва и с вашите читатели. Измислете силен финал и моля ви, нека да е нещо по-оригинално от "това място си заслужава да се посети" или "със сигурност ще се върна тук отново". Бъдете по-разчупени и оставете вдъхновението да ви води!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин