10 учудващи факта за Фарьорските острови - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 учудващи факта за Фарьорските острови
Автор: Лия Панайотова

Фарьорските острови са една доста непозната територия за повечето пътешественици, така че ще ви разберем ако досега дори не сте и чували за тях. Все пак тази автономна област, в рамките на кралство Дания, е толкова малка, че даже не присъства на някои карти! Въпреки това Фарьорските острови се превръщат във все по-популярна и дестинация заради дивата си, сурова природа и обичаите, които стават повод за сериозна полемика. Това закътано местенце, в северната част на Атлантическия океан, крие интересни изненади, някои от които ще ви разкрием тук.


1. Буквално преведено, името на архипелага, който се състои от общо 18 острова, се превежда „овчи острови“ и, както можете да се досетите, овцете на Фарьорите са всичко друго но не и дефицитни. 

2. На територията на островите живеят близо 50 000 души от 77 различни националности. А си мислехте, че вашите съседи са разнообразни…

3. Каквото и да правите на Фарьорските острови е невъзможно да се намирате на повече от 5км разстояние от океана.

4. На нито един от островите няма нито затвор, нито затворници. Все пак не смятайте, че ще можете да си крадете на воля – престъпниците се изпращат в Дания. 

5. На цялата територия на Фарьорите има само 5 светофара, но пък за сметка на това си имат единствения мост в света, който пресича Атлантическия океан.

6. Всички дървета на острова са изкуствено засадени и внесени от Аляска и Южна Америка.

7. Островите са горди притежатели на две пивоварни, но производството на твърд алкохол е забранено, така че традиционната им напитка, наречена akvavit, се произвежда в чужбина. 

8. Единственото летище на островите било построено през Втората световна война от английската армия с цел утвърждаване на контрола върху Атлантическия океан.

9. Гезадалур е малко градче, до което можело да се достигне само през стръмен хребет. През 2004 г. бил прокопан тунел, но обслужвал само жителите на града – всеки от тях имал ключ. В момента през тунела може да премине всеки, а в Гезадалур се надяват, че новата инфраструктура ще увеличи населението на града им. 

10. За съжаление тук поговорката „Много хубаво не е на хубаво“ може да бъде приложена. Ловът на китове и делфини е нещо като национален спорт, както и част от традициите на Фарьорските острови. На година биват избивани хиляди животни от тези защитени видове, което предизвиква множество световни спорове и събира доброволци природозащитници на Фарьорските острови.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин