10 наистина страховити планински маршрута по света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 наистина страховити планински маршрута по света
Автор: Peika.bg
10 наистина страховити планински маршрута по света
Снимка: Linda

Има места, по които човек по-добре да не се пробва да минава, но точно тези маршрути са доста привлекателни, именно заради мрачния си имидж.

Колкото по-непревземаемо и недостъпно е едно място, толкова е по-голямо предизвикателство. Същото важи и за планинарските маршрути, които по принцип дават възможност на хората да се любуват на природата и на гледката. Само по някога, някои от тези маршрути могат да ви накарат да се замислите, защо, по дяволите, сте там и и за какво го правите. Вижте кои са десетте такива маршрута по света.

1. Кокода

Папу-Нова Гвинея

37471

Това е тежък за изминаване 60-километров маршрут, който свързва северния и южния бряг на Папуа-Нова Гвинея. По този път може да се мине само пеша, като през цялото време трябва да се справяте с големи температурни амплитуди и постоянни валежи. Нищо чудно, че по този маршрут са се водили някои от най-тежките сражения между японците и австралийците през Втората световна война.

2. Дяволската пътека

Ню Йорк, САЩ

37469

Тя се намира в планините Кетскил в щата Ню Йорк и е известна като най-опасната туристическа пътека в източната част на страната. Маршрутът е дълъг 38 километра и минава през многобройни скали, спускания и изкачвания към седем върха, като през цялото време има недостиг на вода в района.

3. Виа Ферата

Италия/Австрия

37491

Виа Ферата е италианска дума за „железен път“. Ферата е защитен катерачески маршрут в Алпите, който разполага с въжета, но катеренето нагоре често е почти невъзможно. Изминаването му отнема часове наред по стръмен терен и на голяма височина.

4. Кинг Равин

Ню Хемпшир, САЩ

37470

Тази пътека се провира през Националния парк Уайт Маунтин и е известна със страхотни ледени пещери. Проблемът на маршрута е, че само в първите 8 километра от всичките 37, трябва да се изкачите на 1340 метра височина.

5. Хуайна Пикчу

Перу

37472

Това е планината зад историческия град Мачу Пикчу в Андите и там придвижването е трудно – само на първите 1.5 километра от маршрута имате изкачване на 300 метра височина и все по ронливи, хлъзгави камъни.

6. Пейнтбръш Кениън

Уайоминг, САЩ

37475

Тази 58-километрова пътека се намира в Националния парк Гранд Тетън и е известна с много стръмните си пътеки. Само в първите 13 километра от нея имате изкачване от 1219 метра.

7. Хуашан

Китай

3414

Тази планина с пет върха е популярна сред даоисти будисти, които търсят уединение. Трудностите в Хуашан преставляват дървени мостове и изкачване на множество стъпала. Сега там има повече туристи и най-опасните части от планината са затворени

8. Грандвю Трейл

Големият каньон, САЩ

37468

Тя е построена в златните дни на златотърсачите и по него можете да се замислите за мотивацията, която тези хора са имали. Маршрутът е огряван постоянно от жарко слънце в продължение на 33 километра, докато достигнете до река Колорадо. За да се върнете обратно обаче, трябва да се катерите по скалите в продължение на 20 километра, което е още по-изморително.

9. Кончето

Пирин, България

37477

Тази планинска пътека се извисява над стръмни урви от двете страни. Неслучайно планинарската легенда гласи, че, преди да бъде поставено обезопасителното въже горе, планинарите с пълзене са минавали маршрута на височина 2800 метра.

10. Аонах Игах Ридж

Шотландия

Този хребет е дълъг 10 километра, а пътеката по него е тясна и стръмна, и изисква много катерене, доста често в неприятни атмосферни условия.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин